Utazás kép fő

Madách 200

"Nógrádból a halhatatlanságba"

Időpont: 2023. október 31.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.45 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 7.00 órakor

Program

Kétszáz éve született a magyar és a világirodalom üstökös csillaga: Madách Imre, akinek tragikusan rövid élete szinte csak a történelmi Nógrád vármegyéhez kötődik. Nevét leghíresebb munkája, Az ember tragédiája tette halhatatlanná. Először 1883. szeptember 21-én mutatták be a művet a Nemzeti Színházban. Erre az eseményre emlékezünk minden évben a magyar dráma napján. Az ember tragédiája vitathatatlanul a világirodalom egyik legnagyobb alkotása, s mint ilyen, a magyar irodalom legreprezentatívabb műve. Közel ötven nyelvre fordították le, idegen nyelvű kiadásai meghaladják a kétszázat, Európa minden országában játszották. E mellett Madách drámákat, verseket, elbeszéléseket is írt. Erre a páratlan életműre és alkotójukra emlékezünk ezen a napon, olyan helyeket keresve fel, melyek az ő emlékét őrzik.

Ma először a szülőhelyet keressük fel. Sztregova a 15. századtól kezdve a Madách család birtoka volt. A Madách-kastély a család egykori kastélya, Madách Imre szülőháza és lakhelye a szlovákiai Alsósztregován. Ma irodalmi emlékhely, állandó kiállítás. Itt született, itt töltötte gyermek és ifjú éveit, itt írta a Tragédiát és itt is halt meg 1864-ben. A kastélyparkban található a síremléke. 

A Madách család Csesztvei birtokán található épületben lévő emlékmúzeum a mai Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye. Itt születtek meg a gyermekei. Madách ebben az időszakban tevékeny részese volt Nógrád politikai életének, beleértve az 1848-as szabadságharcot is. Madách Imre Emlékmúzeum és Emlékpark felidézi életét, munkásságát és a kort, melyben élt, mindezt korhű dokumentumokkal szemléltetve.

A balassagyarmati Palóc Múzeum külön kiállítással készült a jeles évforduló alkalmából. Az egykori vármegyeháza épületében található múzeum állandó kiállításait is lesz lehetőség megnézni. Ezek, a múzeum alapító Nagy Iván könyvtárát és dolgozó szobáját, valamint a régi palóc ember életútjának mindennapjait, ünnepeit és sorsfordulóit mutatják be. A Palóc Múzeum szabadtéri gyűjteményének épületegyüttese a 18-19. századi nógrádi falusi építkezést és életmódot mutatja be. Várható visszaérkezés 20-21 óra körül.

Belépő: kb. 3.000,- Ft/fő, + 6 €/fő.

Részvételi díj: 17.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 12.290,- Ft/fő

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

BBP + Stornó biztosítás: 990,-Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!


undefined ikon
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Sajnos az utazásra már nem lehet jegyet foglalni!

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.