Utazás kép fő

VÁRAK ÚTJÁN A BAKONYBAN

( Öskü-Bánd-Devecser-Döbrönte-Csesznek)

 

Időpont: 2024. január 28.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 7.15 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 7.30 órakor

Program

Bakony a Dunántúli-középhegység legnagyobb kiterjedésű és legnyugatibb tagja. A vidék telis tele van szebbnél szebb, és érdekes látnivalókkal. Egy megunhatatlan táj, ahol a természeti kincsek és a nevezetességek egymást érik.

Első állomásunk az Öskü-i kerektemplomhoz vezet. A Bakony lábánál elterülő karsztos fennsík egyik sziklás dombját koronázza a kupolás tetejű kerek ösküi templom (rotunda). A rotunda a 19. század közepéig plébániatemplomként működött, ekkor azonban a növekvő lakosságszám kiszolgálására új templom épült a településen.

Utunk a 600 lakosú Bándra vezet. A falu legjelentősebb látnivalója a XIV. századból származó Essegvár romja. Hosszú időn át az Essegvári család tulajdonába volt, és valószínűleg 1552-ben robbantották fel, amikor Veszprém török kézre került. Mára csak az őrtorony maradt fenn.

 Következő megállónk, Devecser. Legismertebb épülete a volt Esterházy-kastély. A kastély helyén a középkorban a Csoron család udvarháza állt. Az épület később végvár lett, 1594-ben a törökök szállták meg. A 18. században átépítették, majd később magtárnak használták. Ma az épületben egy nagyon szépen berendezett kastélykönyvtár található.     

Innen Döbröntére utazunk. Dömbönte felett emelkedik a Szarvaskő várának omladéka. Az építtetőről Himfy-várnak is nevezik. A várnak mára már csak rondellája és a belső torony néhány falrészlete látható.

Utolsó állomásunk Csesznek. Legnagyobb nevezetessége a gótikus vár. Építésének pontos idejét nem ismerjük. Az 1300-as évek elején a Csák család birtokolta, a 14. század első felében a Garay-család tulajdonába került. A török időkben végvár lett. A vár utolsó történelmi szerepét a Rákóczi-szabadságharc idején játszotta. Ezt követően az Esterházy-család várkastéllyá alakította át. Miután kiköltözött belőle rohamosan pusztulni kezdett. 1810-ben földrengés döntötte romba, majd később villámcsapás következtében leégett. A Várhegy ma természetvédelmi terület. Várható visszaérkezés Budapestre 18-19 óra körül. Belépők: kb. 2000,- Ft/fő

 

Részvételi díj: 17.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 12.790,- Ft/fő

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!


undefined ikon
VÁRAK ÚTJÁN A BAKONYBAN
( Öskü-Bánd-Devecser-Döbrönte-Csesznek) 

 1VÁRAK ÚTJÁN A BAKONYBAN
( Öskü-Bánd-Devecser-Döbrönte-Csesznek) 

 2VÁRAK ÚTJÁN A BAKONYBAN
( Öskü-Bánd-Devecser-Döbrönte-Csesznek) 

 3VÁRAK ÚTJÁN A BAKONYBAN
( Öskü-Bánd-Devecser-Döbrönte-Csesznek) 

 4
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Felár megfizetés vállalása mellett lehetőség nyílik, hogy a kiválaszthassa melyik ülőhelyen szeretnének utazni
(Az együtt utazókat és egy felszállási helyen felszállókat természetesen egymás melletti vagy mögötti ülőhelyekre ültetjük.)

A visszaigazolásokat 1 munkanapon belül a megadott email címre küldjük el.

Utazás ára
(felárak nélkül):

12 790 Ft

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.