Utazás kép fő

FELSŐ-TISZA VIDÉK KINCSEI

AZ ELBŰVÖLŐ SZATMÁR-BEREG

Időpont: 2023. április 14-16.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.45 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 7.00 órakor

Ellátás: félpanzió

Elhelyezés: 2 ágyas szobákban

Program

1. nap: Első állomásunk Tiszavasvári, ahol a Vasvári Pál Múzeumot látogatjuk meg. A gazdag és sokrétű anyag bemutatja többek közt a megye orvos és gyógyszerészeti történetét, a mezőség régészeti kincseit, és a tiszabüdi tisztaszobát. Természetesen megemlékeznek Vasvári Pálról is, aki az 1848. március 15-i eseményeken vállalt tettei miatt a kibontakozó forradalom egyik vezéralakja lett.

Következő állomásunk Szabolcs. Látnivalói közül a Mudrány-kúriát keressük fel. A kúria, egy XVIII. század végi késő barokk épület a kelet-magyarországi nemesi kúriák jellemző stílusjegyeit viseli magán. Négy termes enteriőr kiállítás található benne, mely a XIX. századi vidéki nemesi élet mindennapjait, tipikus lakáskultúráját mutatja be. Anonymus szerint Szabolcs vezér építtetett itt földvárat a honfoglalás után. Ma ez Közép-Európa legnagyobb, épségben maradt földvára. A korai román stílusban épült szabolcsi református templom a megye kiemelt műemléke. Tiszabercelen egy boltíves tornácú udvarházban Bessenyei György életútját bemutató irodalomtörténeti kiállítás tekinthető meg. Cigándon a Bodrogközi Múzeumporta és Tájház vár minket, ami lényegében egy kis skanzen, a térség legnagyobb néprajzi múzeuma, ahol a helyi hagyományokat ápolják elsősorban.

Ezután Kisvárdára igyekszünk, ahol a Rétközi Múzeumot nézzük meg, ami a zsinagóga épületében kapott helyet. A bejárati előcsarnokban a Holocaust kisvárdai áldozatainak állítanak emléket. Nagyon gazdag néprajzi gyűjteménye mellett a régészet kap kiemelt szerepet, aminek jelentős részét a kisvárdai vár anyaga képezi. Ezután Vásárosnaményba a szállásunkat foglaljuk el.

2. nap: Mai kirándulásunkat Vaján kezdjük, ahol a Felső-Tisza vidék egyik legszebb reneszánsz stílusú várkastélya áll. Ez az egyik legrégebbi nemesi család a Vay família ősi fészke. A kastélyban működő Vay Ádám Múzeum a család története mellett, a Rákóczi-szabadságharc helyi eseményeit is bemutatja. A XVIII.-XIX. századi főúri intarziás bútorokat bemutató gyűjtemény segítségével visszarepülhetünk a kastély fénykorába. A kastélyt övező csodálatos ősfás védett parkban egy szoborparkot nézhetünk meg, jeles kuruc személyiségek mellszobraival.

Innen Csengerre utazunk. A város országos hírű büszkesége a kora gótikus református templom, mely a XIV. században épült. Az Alföldön létezett monumentális téglaépítészet egyik legszebb bizonyítéka. A templom legnagyobb értéke a népi reneszánsz motívumokban gazdag, festett kazettás deszkamennyezet. A településen Makovecz Imre több alkotását is megcsodálhatjuk, pl. az általános iskolát és a görög katolikus templomot. A szabolcs-szatmár-beregi területen országos összehasonlításban is sok román kori templom maradt fenn. Ezek közül ma is látunk néhányat. Csengersima páratlan látnivalója a középkori eredetű, fazsindellyel fedett református templom. Szintén egy megkapóan szép templommal ismerkedhetünk meg Gyügyén is. Igazi látványossága a hajó és a szentély 18. századi, festett famennyezete.

Szamosújlak kora gótikus templomának műemléki helyreállítása Európa Nostra díjat kapott. Különleges látvány a nyitott, kékre festett fedélszéke.

Cégénydányád gyönyörű műemléke a klasszicista stílusú Kölcsey-Kende kastély. A szépen felújított épületben a Kende család történetéről, a nemesi élet és nemesi udvar gasztronómiájáról, a természetvédelemről és a Szatmár-Bereg természeti értékeiről szóló állandó kiállításokat nézhetjük meg. Programunk után visszamegyünk Vásárosnaményba a szállásra, vacsora.

3. nap: Vámosatya késő gótikus református temploma 700 éve áll sziklaszilárdan a beregi faluban. A templom mellett egy 26,5 méter magas fa harangtorony is áll. A település Tájháza és Falutörténeti Látványtára többféle kiállítást bemutat. Tuzsér neve a XVIII. sz. óta összefolyt a Lónyay-családéval, a család egyik tagján, Lónyay Eleméren keresztül a Habsburg-házzal is. A családi kastélyt a 18. század vége felé építették a régi Ambrózy-várkastély anyagának felhasználásával, copf stílusban. Ma egyik szárnyában egy Helytörténeti kiállítást lehet megnézni. Lónya nevezetessége a 13. századi református temploma. Legkorábbi freskói még a templom építésének korából származnak. Híres „Mosolygó” szenteket megjelenítő freskói mellett itt található az ország egyik legkorábbi „köpenyes” Mária ábrázolása.

A Lónyay család egykori kastélyának parkjában mai napig megmaradt az öreg gesztenyefasor és a százéves piramistölgyek. A 19. század második felében épült neogótikus stílusban a nagylónyai temetőkert északi részén álló Lónyay sírkápolna. Nagykállóban kevés klasszicista épület maradt fenn, ezért a Szilágyi ház sajátos építészeti értéket képvisel. Az itt berendezett Helytörténeti Kiállítás több témát is érint, többek közt a híres táncballada a Kállai kettős történetét is itt ismerhetjük meg. Kállósemjén szorosan kötődik az ősi magyar nemesi Kállay családhoz. A barokk Kállay kúriában többek közt egy játék kiállítás is megtekinthető, de itt találjuk a Kállay Miklós miniszterelnök által is használt Ford modell egyik példányát. Innen már hazafelé indulunk. Várható visszaérkezés Budapestre 21 óra körül. Belépők a három napra kb. 10.000,- Ft/fő.

Részvételi díj: 74.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 59.990,- Ft/fő

Fix ülőhely: 2.500,- Ft/fő

Egyágyas felár: 16.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

hu ikon
FELSŐ-TISZA VIDÉK KINCSEI
AZ ELBŰVÖLŐ SZATMÁR-BEREG 1FELSŐ-TISZA VIDÉK KINCSEI
AZ ELBŰVÖLŐ SZATMÁR-BEREG 2FELSŐ-TISZA VIDÉK KINCSEI
AZ ELBŰVÖLŐ SZATMÁR-BEREG 3FELSŐ-TISZA VIDÉK KINCSEI
AZ ELBŰVÖLŐ SZATMÁR-BEREG 4FELSŐ-TISZA VIDÉK KINCSEI
AZ ELBŰVÖLŐ SZATMÁR-BEREG 5FELSŐ-TISZA VIDÉK KINCSEI
AZ ELBŰVÖLŐ SZATMÁR-BEREG 6FELSŐ-TISZA VIDÉK KINCSEI
AZ ELBŰVÖLŐ SZATMÁR-BEREG 7FELSŐ-TISZA VIDÉK KINCSEI
AZ ELBŰVÖLŐ SZATMÁR-BEREG 8
Akcióföldönújdonság
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Felár megfizetés vállalása mellett lehetőség nyílik, hogy a kiválaszthassa melyik ülőhelyen szeretnének utazni
(Az együtt utazókat és egy felszállási helyen felszállókat természetesen egymás melletti vagy mögötti ülőhelyekre ültetjük.)

A visszaigazolásokat 1 munkanapon belül a megadott email címre küldjük el.

Utazás ára
(felárak nélkül):

59 990 Ft

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.