Szent Dömötör napi behajtási ünnep és darufesztivál

Időpont: 2021. október 24.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.00 órától a Népliget Hell Miksa sétány (Elnök utcával szembe, Planetárium mellett)

Indulás: 6.30 órakor

Program

A hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a „havat hazahozta a hátán”, vagyis már nem talált táplálékot a határban. A behajtásnak, vagy más néven szorulásnak megvoltak a jeles napokhoz kapcsolódó határnapjai: a marhákat Katalin, vagy Mihály napján, a juhokat Dömötör napján hajtották haza. A behajtás népszokása elevenedik meg Hortobágyon október 24-én a Kilenclyukú híd lábánál, amikor is a pásztorok állatai – rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak, bivalyok – társaságában átvonulnak a hídon, miközben az érdeklődők a behajtás néprajzi hátteréről hallgathatnak érdekes információkat. A látványos felvonulás után lehetőség van a pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedésre, majd csikós bemutatóban is gyönyörködhetünk. Az ősz beköszöntével megérkeztek a darvak a Hortobágyra. Ezen időszak legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintése felejthetetlen élmény.

Első programunk a Hortobágyi vadaspark megtekintése lesz, ahol az ősi puszta vadvilágával ismerkedhetünk. A Vadasparkban a vadállatok mellett  három nagytestű patás fajjal is találkozhatunk: az eurázsiai vadlóval (Przewalski ló), az ún. rekonstruált őstulokkal, (Heck-marha), illetve a vadszamárral. Az egykori madárfaunát a területről rég eltűnt pelikán, és ritka ragadozó fajok (sasok, keselyűk) képviselik.  

Vadaspark után a Madárkórházat nézzük meg, ami egyedülálló látnivaló. A kórház nyitott, melyet a hortobágyi Madárparkban a látogatók számára látványkórház, madármentő kiállítás és öko-teleház egészít ki. A diorámás négy évszak és madármentő kiállítás a madarakat fenyegető veszélyekre hívja fel a látogatók figyelmét. 

Ez után szabadidő keretein belül megtekintésre ajánljuk a kirakodóvásárt és kora délután a kilenclyukú hídnál részt vehetünk a behajtási ünnepségen.. Látványos szürke marha, bivaly és lovas fogatok teszik színessé a felvonulást. Majd csikós és pusztaötös bemutatóban is gyönyörködhetünk. A délután folyamán busszal utazunk ki a Hortobágyi tavakhoz, ahol az alkonyat közeledtével érkeznek a darvak éjszakai szálláshelyeikre. A programot szakvezető kíséri, rengeteg információt adva a látványhoz. A program végén indulunk Budapestre. Hazaindulás várhatóan 18-19 óra között, visszaérkezés kb. 21-22 óra között. Belépő: 4.000 Ft/fő


Részvételi díj: 12.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 8.190,- Ft/fő

Fix ülőhely: 1.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

Utazás kép 1Utazás kép 2Utazás kép 3
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Sajnos az utazásra minden hely elfogyott!

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.