Szent Dömötör napi behajtási ünnep és darufesztivál

Időpont: 2021. október 24.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.00 órától a Blaha Lujza tér, Corvin áruház előtti parkolóból

Indulás: 6.30 órakor

Program

A hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a „havat hazahozta a hátán”, vagyis már nem talált táplálékot a határban. A behajtásnak, vagy más néven szorulásnak megvoltak a jeles napokhoz kapcsolódó határnapjai: a marhákat Katalin, vagy Mihály napján, a juhokat Dömötör napján hajtották haza. A behajtás népszokása elevenedik meg Hortobágyon október 24-én a Kilenclyukú híd lábánál, amikor is a pásztorok állatai – rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak, bivalyok – társaságában átvonulnak a hídon, miközben az érdeklődők a behajtás néprajzi hátteréről hallgathatnak érdekes információkat. A látványos felvonulás után lehetőség van a pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedésre, majd csikós bemutatóban is gyönyörködhetünk. Az ősz beköszöntével megérkeztek a darvak a Hortobágyra. Ezen időszak legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintése felejthetetlen élmény.

Első programunk a Madárkórház megtekintése lesz, ami egyedülálló látnivaló. A kórház nyitott, melyet a hortobágyi Madárparkban a látogatók számára látványkórház, madármentő kiállítás és öko-teleház egészít ki. A diorámás négy évszak és madármentő kiállítás a madarakat fenyegető veszélyekre hívja fel a látogatók figyelmét. Ez után szabadidő keretein belül megtekintésre ajánljuk kirakodóvásárt és a helyi programokat valamint a Pásztor múzeumot és a híres Hortobágyi csárdát. Kora délután a kilenclyukú hídnál megnézzük a behajtási felvonulást. Látványos szürke marha, bivaly és lovas fogatok teszik színessé a programot. Majd csikós és pusztaötös bemutatóban is gyönyörködhetünk. A délután folyamán kis vonattal utazunk ki a Hortobágyi tavakhoz, ahol az alkonyat közeledtével érkeznek a darvak éjszakai szálláshelyeikre. A programot szakvezető kíséri, rengeteg információt adva a látványhoz. A program végén a kis vonat vissza is viszi természetesen a vendégeket. Hazaindulás várhatóan 19 óra körül, visszaérkezés kb. 21-22 óra között. Belépő: 2.500+1.000 Ft/fő

Részvételi díj: 12.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 8.190,- Ft/fő

Fix ülőhely: 1.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

Jegyfoglalás

Még 32 hely foglalható!

Felár megfizetés vállalása mellett lehetőség nyílik, hogy a kiválaszthassa melyik ülőhelyen szeretnének utazni
(Az együtt utazókat és egy felszállási helyen felszállókat természetesen egymás melletti vagy mögötti ülőhelyekre ültetjük.)

A visszaigazolásokat 24 órán belül a megadott emailcímre küldjük el (hétvégén a következő munkanap).

Utazás ára
(felárak nélkül):

8 190 Ft

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.