Utazás kép fő

Barangolás Nagykunságban

Mezőtúr, Kunhegyes, Karcag

Időpont: 2022. március 27.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.30 órától a Népliget Hell Miksa sétány (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 7.00 órakor

Jász-Nagykun-Szolnok megye keleti részén fekszik a Nagykunság. Felszínének kialakításában az északról lefutó folyók illetve patakok játszottak szerepet. Déli része az Alföld egyik tökéletes sík vidéke. Éghajlata kontinentális, az ország egyik legszárazabb tája. A tatárjárást követően IV. Béla király ezt a területet jelölte ki lakóhelyül a pogány, félnomád kunok számára. A hagyomány szerint 1770-ben halt meg az utolsó kun nyelvet beszélő karcagi lakos, Varró József. E különös, sokszínű tájra látogatunk ezúttal kirándulásunk során és ismerkedünk meg értékeivel, emlékeivel.

Program

Indulás 7 órakor a Népliget. Első megállónk, Mezőtúr az ősi mezőváros, a népi fazekasság egyik központja. Az országos és nemzetközi hírű fazekasság történetét mutatja be a Túri Fazekas Múzeum. A leghíresebb mezőtúri fazekas családnak, a Badár családnak állít emléket Badár emlékház és műhely. Itt található az ország egyik legszebb református temploma, vele szemben a szintén impozáns Városháza. Az eklektikus stílusú  négyszintes épülethez tartozó toronyból gyönyörű panoráma nyílik. Mezőtúrról Kunhegyesre utazunk. A kunhegyesi klasszicista stílusú templom az "Alföld katedrálisa", az ország második legnagyobb református temploma. A Kunkapitány háza egy módos, hegyesi születésű nagykunkapitány életébe enged bepillantást, több eredeti bútordarabja is látható. Egykor csak ebben a városban hét szélmalom működött. Ma már csak egy maradt, mint régi korok árva hírmondója: a Komlósi-féle szélmalom. A szélmalom ötszintes, holland típusú, tökéletes állapotban van, akár ma is őrölhetne. Ezután Karcagra látogatunk, ahol megtekintjük a Győrffy István Nagykun Múzeumot, melynek állandó kiállítása a Kunok öröksége nyolc termen keresztül ad érdekes, hasznos információt. Meglátogatjuk a közeli Nagykunsági Tájházat is, mely elsősorban a helyi, 18.-19. századi lakáskultúrát mutatja be. Karcag új attrakciója a Lombkorona sétány és tanösvény. Az Erzsébet-liget 70 éves fái között hat méter magasan és több mint háromszáz méter hosszan kanyarog a Lombkorona sétány. Az erdő megismerését segítő sétány 40 interaktív állomáson keresztül, a legmodernebb eszközökkel mutatja be az erdő élővilágát, a környék helytörténetét, tájtörténetét. Megállunk a Kun Emlékhelynél is, mely egy kunhalom tetején lett kialakítva. Hazaérkezés Budapestre 21 – 22 óra között. Belépők: kb. 3.500,- Ft/fő

Részvételi díj: 13.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 8.990,- Ft/fő

Fix ülőhely: 1.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

hu ikon
Barangolás Nagykunságban
Mezőtúr, Kunhegyes, Karcag 1Barangolás Nagykunságban
Mezőtúr, Kunhegyes, Karcag 2Barangolás Nagykunságban
Mezőtúr, Kunhegyes, Karcag 3
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Felár megfizetés vállalása mellett lehetőség nyílik, hogy a kiválaszthassa melyik ülőhelyen szeretnének utazni
(Az együtt utazókat és egy felszállási helyen felszállókat természetesen egymás melletti vagy mögötti ülőhelyekre ültetjük.)

A visszaigazolásokat 24 órán belül a megadott emailcímre küldjük el (hétvégén a következő munkanap).

Utazás ára
(felárak nélkül):

8 990 Ft

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.