Nádasdladány-Várpalota

Berhida - Tác 

Időpont: 2022. április 23.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.00 órától a Népliget Hell Miksa sétány (Elnök utcával szembe, Planetárium mellett)

Indulás: 6.30 órakor

Program

Első megállónk Tác, ahol a Gorsium Régészeti Parkot és a Szabadtéri Múzeumot nézzük meg, amely az ország egyik legjelentősebb római kori romterülete, falai közt több császár is megfordult. 200 hektár nagyságú területén a Kr.u. I. században katonai tábor állott, a II-III. században Pannonia provincia császárkultuszának és a tartománygyűlésnek volt a székhelye. A III. század végétől új város épült fel az elpusztult település helyén: Herculia. A feltárt romokat körülvevő parkban az előkerült kőemlékek láthatók, a legjelentősebb leleteket állandó kiállítás mutatja be. Láthatunk többek közt IV. századi helytartói palotát, ókeresztény bazilika homlokzatának maradványait, több helyen eredeti falfestményeket. Egy igazi romantikus mesekastély a Nádasdladányban található Nádasdy-kastély, mely gyönyörűen restaurálva várja a látogatókat. A historizmus korának egyik legszebb magyar kastélya, tényleg olyan, mint egy angol vagy skót kastély, tornyos, csipkés, sokkéményes, és hatalmas angolpark veszi körül. A földszint egy részén lévő berendezett helyiségek közül az Ősök Csarnoka és a könyvtár a legérdekesebb. Következő megállónk Berhida, ahol a település román kori alapokon nyugvó egyedülálló templomát nézzük meg. Különlegessége a tetőszerkezet, mely teljes egészében kőből épült.

A középkor legjelesebb emléke a Várpalota központjában álló Thury vár, amely a XIV. században épült, majd később négy saroktornyos várkastéllyá építették át. A török háborúk idején a dunántúli végvárlánc egyik legerősebb tagja volt. Leghíresebb védőjéről, Thury Györgyről kapta a nevét. A vár földszintjén helytörténeti kiállítás, török szoba, építéstörténeti és fegyver kiállítás is megtekinthető. Láthatjuk a kínzókamrát, a középkori konyhát, sőt egy Bányászattörténeti Gyűjteményt is. A másik látnivaló a közeli Fodor Sára Tájház, mely állandó kiállítása ízelítőt ad a település és környéke iparos múltjából. A nagyszobában Krúdy Gyula emlékszobát alakítottak ki. Várható visszaérkezés Budapestre 19 óra körül. Belépők: kb. 6.000,- Ft/fő

Részvételi díj: 10.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 6.990,- Ft/fő

Fix ülőhely: 1.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

Utazás kép 1Utazás kép 2
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Felár megfizetés vállalása mellett lehetőség nyílik, hogy a kiválaszthassa melyik ülőhelyen szeretnének utazni
(Az együtt utazókat és egy felszállási helyen felszállókat természetesen egymás melletti vagy mögötti ülőhelyekre ültetjük.)

A visszaigazolásokat 24 órán belül a megadott emailcímre küldjük el (hétvégén a következő munkanap).

Utazás ára
(felárak nélkül):

6 990 Ft

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.