Erődök és a koronázó város - Komárom és Esztergom


Időpont: 2021. szeptember 11.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.30 órától a Blaha Lujza téren

Indulás: 7.00 órakor

A mai napon két kiemelkedő történelmi múlttal rendelkező várossal ismerkedünk. Az egyik, Komárom egy olyan sajátos fekvésű település, melyet, a határt is jelentő Duna választ ketté. Északi, nagyobb része a határrendezés során ma már Szlovákiához, míg a déli városrész Magyarországhoz tartozik. A napóleoni háborúk idején a császár ide menekül családjával. Itt döntötte el, hogy Komáromot a Birodalom legerősebb katonai erődrendszerévé kell kiépíteni, alkalmassá kell tenni egy 200 000 fős véderő befogadására. És felépül Közép-Európa legnagyobb újkori erődrendszere, mely magába foglalja a Csillagerődöt, a Koppánymonostori homokhegyen a Monostori Erődöt és a Nagyigmánd felé vezető út mellett az Igmándi Erődöt, valamint Komarno területén az Új erőd is a rendszer részét képezi.

Program

Napunkat a magyar parti Komáromban kezdjük és ismerkedünk az erődök világával. Az erődöket osztrák hadmérnökök tervezték, a kor legmodernebb építészeti és hadászati elvei alapján, melynek egyik, és egyben a legnagyobb tagja, a Monostori erőd megújultan várja látogatóit. A klasszicista stílusú hadtörténeti műemlék lenyűgöző látványt nyújt hatalmas, precízen faragott kövekből épített falaival, a védműveket borító 3-4 méter vastag földtakarójával és több kilométer hosszú földalatti folyosórendszerével. A látogatás során több kiállítást is láthatunk. Többek közt Hadászati kiállítást, Kenyérmúzeumot, de egykori lakóinak életébe is bepillanthatunk. Az Igmándi Erőd, a komáromi erődrendszer legfiatalabb tagja, egy római kori kőtárral, illetve egy légoltalmi kiállítással várja a látogatókat.

Esztergom a festői Dunakanyar vidékének egyik idegenforgalmi központja Hegy, folyó és síkvidék találkozik ezen a tájon, amit a természet szépségei mellett a történelem gazdagsága miatt is érdemes felkeresni. Ez a táj valóságos kőbe zárt történelem, ősidők óta lakott hely. Esztergom Magyarország bölcsője, első királyunk, Szent István szülővárosa, Árpád házi királyaink székes fővárosa talán a leggazdagabb történelmi múltú város.

A Várhegy és környéke kiemelkedő látnivalókat kínál. Itt található a Géza fejedelem által építtetett Királyi palota, melynek falai között született István király. A Ma Vármúzeumként működő épületben megtekinthetjük III. Béla király Európa-szerte megcsodált palotájának maradványait, a „Szép templomként” ismert Szent Adalbert Bazilika díszes főkapujának rekonstruált másolatát, és jó néhány korabeli oszlopfőt, kőmaradványt a hajdan szebb napokat látott palotából és várból. A közelében álló Bazilika Magyarország rangban legnagyobb és legjelentősebb temploma. Ennek egyik kápolnája a Bakócz kápolna, mely a magyarországi reneszánsz legértékesebb alkotása. A Vizivárosban található a Prímási palota, melynek falai között található Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye, a Keresztény múzeum. Több évszázad festményei, szobrai, falikárpitjai, egyedülálló iparművészeti remekek, ikonok, grafikák. Csak néhány kategória a rendkívül sokoldalú, gazdag anyagból. Visszaérkezés Budapestre 21.00 óra körül. Belépő: kb. 6.000,- Ft/fő

Részvételi díj: 10.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 6.990,- Ft/fő

Fix ülőhely: 1.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

Utazás kép 1Utazás kép 2

Jegyfoglalás

Még 26 hely foglalható!

Felár megfizetés vállalása mellett lehetőség nyílik, hogy a kiválaszthassa melyik ülőhelyen szeretnének utazni
(Az együtt utazókat és egy felszállási helyen felszállókat természetesen egymás melletti vagy mögötti ülőhelyekre ültetjük.)

A visszaigazolásokat 24 órán belül a megadott emailcímre küldjük el (hétvégén a következő munkanap).

Utazás ára
(felárak nélkül):

6 990 Ft

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.