Palócföld rejtett települései

Kozárd – Buják – Hollókő - Mátraszőlős


Időpont: 2021. július 25.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.30 órától a Blaha Lujza tér, Corvin áruház előtti parkolóból

Indulás: 7.00 órakor

Program

Palócföld tele van csodával, első látásra bele lehet szeretni. Egy nagy, ám földrajzilag annál nehezebben behatárolható vidék Palócföld, melynek falvain mégis minden megtett lépéssel természeti, épített, kulturális és iparművészeti kincsek sokaságára bukkanhat az ember. A magyar nyelv egyik legjellegzetesebb tájszólását beszélő palócok otthona a mai Nógrád megye. A palócokat a XIX. században Mikszáth Kálmán emelte be az irodalmi köztudatba.

Első állomásunk Kozárd – Az apró, alig kétszáz lelkes falut gyönyörű környezetben találjuk. A faluban 31 szobor, virágos utcák, csörgedező patakok, kellemes parkok, szép hidak, fatemplom zenélő angyallal található többek között. De Kozárd gyöngyszeme a virágzó Almavölgy is. Tavasszal a virágba borult gyümölcsfák látványa lenyűgöző. Tovább utazunk Bujákra - Negyven éven át élt és alkotott itt Glatz Oszkár a magyar naturalista festészet kiemelkedő alakja, miután rábukkant erre a bájos kis palóc falura. Több száz Bujáki képet festett. Ma a faluban több mint harminc festményéből álló kiállítás tekinthető meg. A Kálvária-hegy két műemléki nevezetessége a névadó kálvária és a mellette álló Szent Anna-kápolna. A Cserhát legmagasabb pontja a 466 méter tengerszint felett kicsúcsosodó Sasbérc, melynek kilátója festői szépségű panorámával szolgál. A bajor mintára épült kilátó különlegessége az emeletén kialakított vadászlak. Mátraszőlős – A 750 éves, kora gótikus Szent Erzsébet temploma középkori falfestményeivel a megye jeles műemléke. Hollókő – Palócföld gyöngyszeme. A világörökség része ez a kis falu, amely több mint száz éves házacskáiról ismert, de csöppet sem hasonlít skanzenre, vagy múzeumra, elevenebb, mint néhány kisváros. A Guzsalyas házban a messze földön híres palóc hímzések és ruhadarabok kapták a főszerepet. A Falumúzeum küszöbét átlépve száz évet repülünk vissza az időben és bepillanthatunk egy jómódú palóc család otthonába. Megismerhetjük életterüket, tárgyaikat, szokásaikat. A vár ódon falai között Hollókő legendáját elevenítjük, fel miközben páratlan kilátás nyílik a környező hegyekre, dombokra és az Ófalura. Napunkat egy tartalmas palóc levessel koronázzuk meg, melynek ára 1.000,-Ft/fő. (foglalásnál fizetendő). Várható haza érkezés Budapestre 20 óra körül. Belépők: kb.: 5.000,-Ft/fő 

Részvételi díj: 10.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 8.790,- Ft/fő

Fix ülőhely: 1.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

Utazás kép 1Utazás kép 2

Jegyfoglalás

Sajnos az utazásra már nem lehet jegyet foglalni!

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.