Utazás kép fő

TŐKETEREBES- BORSI-SZÉPHALOM

Időpont: 2024. november 6

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 4.45 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 5.00 órakor

Program

Kirándulásunk egy hagyományokban gazdag vidékre, a történelemből Abaúj és Zemplén néven ismert területre vezet. Erre szállították a Hegyalja borát, az Alföld búzáját, ezen az úton bonyolódott le a forgalom Erdély és a Szepesség felé. Ez volt Rákóczi fejedelem sűrűn használt útvonala, a kurucoknak, labancoknak majd a 48-as honvédeknek harci színtere. Kelet-Szlovákia magyar kulturális és történelmi emlékekben is gazdag. II. Rákóczi Ferenc egy határ menti kis faluban, Borsiban született, gróf Andrássy Gyula, a Monarchia külügyminisztere emlékét pedig Tőketerebes őrzi.

Utunk első állomása Tőketerebesre vezet. A mai Andrássy kastély, a  középkorban vár volt, ahol országgyűlést is tartottak. A kastély szép parkjában található a neogótikus Andrássy-mauzóleum. Itt nyugszik  gróf  Andrássy Gyula. A kastélyban helytörténeti kiállítást nézhetünk meg. Innen a határ mellett fekvő Borsiba látogatunk, melynek 17. századi reneszánsz kastélyában született II. Rákóczi Ferenc. A közelmúltban teljesen felújított épület falai között  múzeum tekinthető meg. A borsi kastély a magyar reneszánsz építészet egyik gyöngyszeme így méltó állapotban várja a fejedelem tisztelőit. A kiállítás első részében a fejedelem születését és a családi körülményeit ismerhetjük meg, második része a Rákóczi újjászületését, mint a szabadságharc vezetőjét, majd a bujdosás éveit mutatja be. A harmadik születés az 1906-os újratemetés előtt és után kialakult Rákóczi-kultusz létrejöttét mutatja be: hogyan vált a fejedelemből nemzeti hős és egy országszerte csodált történelmi alak. A kiállítás egyik legkülönlegesebb része azonban az, amely a korabeli, várandóssággal és szüléssel kapcsolatos praktikákat, a betegségmegelőző és gyógyító patikaszereket mutatja be. Utunkat folytatva Széphalomra érkezünk, ahol Kazinczy egykori gyümölcsösének helyén nyílt meg az Európában is egyedülálló Magyar Nyelv Múzeuma.  Az emlékcsarnok Kazinczy-kiállítása és a múzeumnak a magyar nyelv történeti útját bemutató állandó kiállítása mellett megtekintjük a Kazinczy sírkertet, valamint az egykori lakóháza helyén emelt emlékcsarnokot is. Várható érkezés Budapestre 20-21 óra között. Belépő: kb. 2.200,- Ft/fő + 20,- €/fő

Részvételi díj: 22.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 16.990,- Ft/fő

BBP + Stornó biztosítás: 990,- Ft/fő

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

undefined ikon
TŐKETEREBES- BORSI-
SZÉPHALOM 1TŐKETEREBES- BORSI-
SZÉPHALOM 2
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az elfogadom gombra kattintva elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.