Utazás kép fő

BÖRZSÖNY

Sződliget – Nagybörzsöny - Verőce

Időpont: 2023. február 25.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 8.00 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 8.30 órakor

Program

A vulkáni eredetű Börzsöny hegység népszerű és kedvelt kirándulóhely, Magyarország harmadik legmagasabb hegysége. Vízfolyásokban gazdag, több mint 300 forrása közül ötven 600 m magasság fölött ered. A Börzsöny vidéke az ember megjelenésétől fogva lakott hely, ennek legrégibb nyomai az új kőkori telepek. A vidék gazdag történelmi múltja, népművészetének emlékei megjelennek a mesék és legendák világában, a boszorkány- és a betyártörténetekben, Petőfi Sándor útirajzaiban.

 

Első megállónk Sződliget, ahol a festői Horgásztóval ismerkedünk, mely bájos nádtetős kunyhóiról vált híressé. Az ember a tó körül járva úgy érezheti magát, mintha egy mesevilágba csöppent volna, és a faházak egy különálló világot, egy törtfalut alkotnak. Nem véletlen, hogy a tó beceneve a Mesetó. Ezután Verőcére látogatunk, ahol a Gorka Múzeumot nézzük meg. Gorka Géza a 20. század első felében élt magyar keramikusok egyik legjelentősebb alakja. Gorka neve mindenekelőtt a zománctechnikával fonódott össze, különösen az általa kifejlesztett repesztett zománcéval. Egykori lakóhelye, otthona ma múzeum, ahol a Gorka család több tagjának munkáiban is gyönyörködhetünk. Szokolya látnivalói közül kiemelkedik a Mányoki-Viski Kiállító terem és Emlékszoba. Kevés község mondhatja el magáról, hogy két festő szülöttet adott a magyar és egyetemes kultúrának. Szokolya méltán lehet büszke két nagy fiára: Mányoki Ádámra, a barokk festészet nagy mesterére, és Viski Jánosra, a naturalista állatkép festőre.

Nagybörzsöny Árpád-kori település a Börzsöny-patak partján sok érdekes látnivalót kínál. 13. századi román stílusú kis falusi temploma egy dombtetőn, a falu szélén fogadja az ide érkezőket. Másik különleges temploma a Bányásztemplom, mely gótikus stílusban épült, elődjét valószínű a XIII. században a németek építették. A patak vizét malom meghajtására használták a XVI. század óta. A teljes épségben fennmaradt műemlék Antal-féle malmot a XIX. században építették, ma a turisták számára nyitva áll. Különleges gyűjtemény Kókai Géza szépművészeti fafaragások kiállítása. Országosan szép egyedi munkák, csipkeszerű fafaragások láthatók itt. Budapestre várható visszaérkezés, 18-19 óra között. Belépők: 4.000,- Ft/fő

Részvételi díj: 13.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 8.990,- Ft/fő

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

undefined ikon
BÖRZSÖNY 
Sződliget – Nagybörzsöny - Verőce 1BÖRZSÖNY 
Sződliget – Nagybörzsöny - Verőce 2BÖRZSÖNY 
Sződliget – Nagybörzsöny - Verőce 3BÖRZSÖNY 
Sződliget – Nagybörzsöny - Verőce 4
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Sajnos az utazásra már nem lehet jegyet foglalni!

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.