Utazás kép fő

BORSI - TŐKETEREBES - SZÉPHALOM

Időpont: 2023. november 23.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.15 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 6.30 órakor

Kirándulásunk egy hagyományokban gazdag vidékre, a történelemből Abaúj és Zemplén néven ismert területre vezet. Erre szállították a Hegyalja borát, az Alföld búzáját, ezen az úton bonyolódott le a forgalom Erdély és a Szepesség felé. Ez volt Rákóczi fejedelem sűrűn használt útvonala, a kurucoknak, labancoknak majd a 48-as honvédeknek harci színtere. Kelet-Szlovákia magyar kulturális és történelmi emlékekben is gazdag. II. Rákóczi Ferenc egy határ menti kis faluban, Borsiban született, gróf Andrássy Gyula, a Monarchia külügyminisztere emlékét pedig Tőketerebes őrzi.

Program 

Utunk első állomása a határ mellett fekvő Borsiba vezet, melynek 17. századi reneszánsz kastélyában született II. Rákóczi Ferenc. A közelmúltban teljesen felújított épület falai között  múzeum tekinthető meg. A borsi kastély a magyar reneszánsz építészet egyik gyöngyszeme így méltó állapotban várja a fejedelem tisztelőit. A kiállítás első részében a fejedelem születését és a családi körülményeit ismerhetjük meg, második része a Rákóczi újjászületését, mint a szabadságharc vezetőjét, majd a bujdosás éveit mutatja be. A harmadik születés az 1906-os újratemetés előtt és után kialakult Rákóczi-kultusz létrejöttét mutatja be: hogyan vált a fejedelemből nemzeti hős és egy országszerte csodált történelmi alak. A kiállítás egyik legkülönlegesebb része azonban az, amely a korabeli, várandóssággal és szüléssel kapcsolatos praktikákat, a betegségmegelőző és gyógyító patikaszereket mutatja be.

Ezután Tőketerebesre látogatunk. A középkorban vár volt, országgyűlést is tartottak itt. A kastély szép parkjában található a neogótikus Andrássy-mauzóleum. Itt nyugszik az idén 200 éve született gróf  Andrássy Gyula. A kastélyban helytörténeti kiállítást nézhetünk meg. Széphalmon, Kazinczy egykori gyümölcsösének helyén nyílt meg az Európában is egyedülálló Magyar Nyelv Múzeuma.  Az emlékcsarnok Kazinczy-kiállítása és a múzeumnak a magyar nyelv történeti útját bemutató állandó kiállítása mellett megtekintjük a Kazinczy sírkertet, valamint az egykori lakóháza helyén emelt emlékcsarnokot is. Várható érkezés Budapestre 21-22 óra között.

Belépő: kb. 2.000,- Ft/fő + 15,- €/fő

Részvételi díj: 17.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 13.690,- Ft/fő

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

BBP + Stornó biztosítás: 990,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!


undefined ikon
BORSI - TŐKETEREBES - SZÉPHALOM 1BORSI - TŐKETEREBES - SZÉPHALOM 2BORSI - TŐKETEREBES - SZÉPHALOM 3
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az elfogadom gombra kattintva elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.