Utazás kép fő

IPOLYTARNÓCI ŐSLELETEK

HATVAN - SZÉCSÉNY 

Időpont: 2023. március 15.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 7.45 órától a Népliget Hell Miksa sétány (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett) 

Indulás: 8.00 órakor


Az ipolytarnóci ősmaradványokat bemutató színvonalas kiállítást hívják „magyar Pompei”-nek is, de a fiatalabbak számára egyértelműen ez a magyar Jurassic Park. A terület 23-17 millió éves. Földtörténeti és élővilág történeti csodák mellett 11 állatfaj majd 3000, vulkáni hamu által konzervált lábnyomát csodálhatjuk meg. Ipolytarnóc a világ egyik leggazdagabb, komplex lábnyomos lelőhelye.

Program

A nap során először Hatvanba látogatunk. Az egykori Grassalkovich-kastély ma a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumnak ad otthont. Az épületben 3 szinten természettudományos, vadászati, halászati, horgászati és kultúrtörténeti témájú, interaktív, multimédiás állandó kiállítások látogathatók. Az épületben természetesen helyet kap a Grassalkovich-kastély történetét ismertető kiállítás is. Láthatunk egy barokk vadászkonyhát, és természetesen helyet kapott a névadó, Széchenyi Zsigmond emlékszobája is.

Innen Szécsénybe utazunk. A település legismertebb birtokosa a királyhű Szécsényi Tamás, akinek nemcsak Nógrádban, de más vármegyében is hatalmas birtokai voltak. Rákóczi Ferenc révén fontos történelmi esemény színhelyévé vált, az 1705-ben tartott országgyűlés nyomán. A város legfontosabb látnivalóit a történelmi városközpontban tekinthetjük meg.  Itt található az egykori Forgách-kastély, mely a belső vár alapjaira épült. Az épületben 1975 óta a Kubinyi Ferenc Múzeum működik. A kiállítás bemutatja a vár történetét, találkozunk Rákóczi emlékeivel, és egy XIX. század végi kastélybelső női lakosztályait is láthatjuk, amely elsősorban a korszak lakáskultúrájának jellegzetességeit mutatja be. Másik kiemelkedő nevezetessége a Ferences templom és rendház. A Ferences templomot Szécsényi Tamás emeltette gótikus stílusban.

Szécsény után Ipolytarnócra vezet utunk, amely Nógrád megye legészakibb települése. Sokan látogatják, mert a Természetvédelmi Terület egyedülálló látnivalója az itt található ősmaradványok. A terrületet már 1944-ben védetté nyílvánították, és az “ősvilági Pompei” máig leggazdagabb harmadkori lábnyomos lelőhelyének számít. A körülbelül 1 órás séta során szakszerű vezetés segítségével ismerkedhetünk meg, egy sok millió évvel ezelőtti világgal. A biológiai tanösvény – szabad séta keretében – a környék állatvilágát és helyi bányászatát mutatja be. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok egyik új fejlesztéseként a természetvédelmi terület játszótere mellett egy lombkorona-sétány épült, amely igazi csemege a kalandvágyóknak. Visszaérkezés Budapestre 20 - 21 óra körül. Belépők: kb. 6.000,- Ft/fő

Részvételi díj: 13.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 8.990,- Ft/fő

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

undefined ikon
Megtelt
IPOLYTARNÓCI ŐSLELETEK 
HATVAN - SZÉCSÉNY  1IPOLYTARNÓCI ŐSLELETEK 
HATVAN - SZÉCSÉNY  2IPOLYTARNÓCI ŐSLELETEK 
HATVAN - SZÉCSÉNY  3
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Sajnos az utazásra minden hely elfogyott!

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.