Utazás kép fő

MÁRTON NAP A TAMÁS TANYÁN

(Ócsa – Dabas - Tápiószele)

Időpont: 2022. november 12.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 8.15 órától a Népliget Hell Miksa sétány (Elnök utcával szembe, Planetárium mellett)

Indulás: 8.30 órakor

Márton napja fontos fordulópont volt a naptárakban: vidéken ekkor fejeződtek be a mezőgazdasági munkák, ezen a napon zárult le a gazdasági év. Szent Márton ünnepén libát illik enni és újborral szokás koccintani. Márton-napon kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat, hiszen ez volt a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor kiadósan, jóízűeket lehetett enni, és mellette mulatozni. Úgy tartották a régiek, hogy minél többet isznak ilyenkor, annál több erőt és egészséget töltenek magukba. Márton-napon kötelező libás ételt fogyasztani, hiszen a mondás szerint, aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!

Program

 Mai programunkat Ócsán kezdjük. Itt találjuk Magyarország egyetlen háromhajós, kereszthajós, tornyos, román kori bazilikáját. Az Öregfalu közepén álló, XIII. század elején épült premontrei bazilika románkori építészetünk egyik legszebb erődtemploma. A templom mellett egy népi épületegyüttes látható, mely a XVIII. századot idézi. Ma már hat porta épületegyüttesének összefoglaló neve az Ócsai Tájház. A következő település, melyet meglátogatunk Dabas. Három városrészében rengeteg a látnivaló. Számtalan kúriája közül az egyik legszebb, teljesen felújított a Halász Móricz-kúria. Gyón városrészben Gyóni Géza költő egykori szülőházának közelében berendezett emlékszobát, és az Evangélikus templomot nézzük meg. Végül Tápiószele következik. A nemrég felújított Blaskovich Múzeum az ország egyetlen, a második világháborút berendezésében is sértetlenül átvészelő kúriamúzeuma. Hét szobájában a három nemzedék által gyűjtött, a haladó köznemesség kultúráját és tárgyi emlékeit bemutató enteriőr kiállítás látható. A látogatás során találkozunk Kincsem, a magyar telivértenyésztés 19. századi büszkeségének emlékeivel is.

Innen már a Tamás tanya következik, ami egy 37 épületből álló tanyakomplexum. Itt fogjuk elfogyasztani a Márton napi lakománkat. Várható visszaérkezés Budapestre 19-20 óra körül.

Belépők: kb. 3000,- Ft/fő

Menü:

- Csemői libaleves Házi lúdgégével

Ezúttal a klasszikus libacomb helyett, egy liba tálat kínálunk!

-        Liba tál, pezsgős lila-káposztával, hagymás törtburgonyával

-        Mákos guba házi vanília sodóval

Részvételi díj: 17.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 13.990,- Ft/fő

(Az ár tartalmazza: az utazást, az idegenvezetést, a felsorolt étel és italfogyasztást)

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

hu ikon
MÁRTON NAP A TAMÁS TANYÁN
(Ócsa – Dabas - Tápiószele) 1MÁRTON NAP A TAMÁS TANYÁN
(Ócsa – Dabas - Tápiószele) 2MÁRTON NAP A TAMÁS TANYÁN
(Ócsa – Dabas - Tápiószele) 3
Akcióföldön1naposutazas1naposbelfoldivaroslatogatasújdonság
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Felár megfizetés vállalása mellett lehetőség nyílik, hogy a kiválaszthassa melyik ülőhelyen szeretnének utazni
(Az együtt utazókat és egy felszállási helyen felszállókat természetesen egymás melletti vagy mögötti ülőhelyekre ültetjük.)

A visszaigazolásokat 1 munkanapon belül a megadott email címre küldjük el.

Utazás ára
(felárak nélkül):

13 990 Ft

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.