Utazás kép fő

Íme Isztambul decemberben

Utazás ideje: 2023-12-06, 5 nap / 4 éj

Utazás: Repülő

Ellátás: Reggeli

Szoba: Franciaágyas szoba

Teljes ár:358.000 HUF /2 fő

Részvételi díj: 179.000,- Ft/fő 

Egy ágyas felár: 60.000,- Ft/fő

Találkozás: Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Indulás: Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Program

Keletet és Nyugatot – Ázsiát Európával – összekötő Isztambul egyedülállóan gazdag örökséggel rendelkezik. Egykor a Kelet-Római, majd az Oszmán Birodalom fővárosa volt, a város tekintélyes történelme számos emléket hagyott hátra, melyeket kihagyni nem lehet. Múltnak és jelennek különleges egyvelegét alkotja a város, Isztambul, mellyel betelni nem tudunk. Az Hagia Sophia, a Kék mecset, a Topkapi-palota és a Galata-torony csak néhány a városszerte szétszórt történelmi épületek közül. Könnyen megeshet, hogy egy keresztény templom mellett üveg felhőkarcolóra, vagy egy színes bazárra bukkan egy bevásárlóközpont árnyékában. A természeti táj is lenyűgöző. A Boszporusz, egy keskeny szoros, kettévágja a várost, és délen összeköti a Márvány-tengert az északi Fekete-tengerrel. 
Bár Isztambul messziről békésnek tűnik, a belső légkör kifejezetten kaotikus, de mégis rendezett módon. Fedezze fel lüktető utcáit és a nyüzsgő bazári standokat, amelyek több száz éve jellemzik a várost. Élje át, ahogyan a boltosok a csevegés lavinájában csereberélnek; legyen részese Isztambul forgatagának! Nehéz is lenne befogadni, megemészteni az összes látványt, hangot és illatot, amely egytől egyig a város sajátja. Felfedezése során kóstolja meg az utcák  kifejezetten török finomságait, beleértve a dönert, a gyorsétterem isztambuli változatát. Kortyoljon egy török teát, miközben Európa és Ázsia között hajón ringatózik, s hátra dőlve figyelje ahogy paloták, kúriák és modern múzeumok mellett elhalad. És amikor lemegy a nap, látni fogja, hogy Isztambul ledobja konzervatív orcáját, hogy felfedhesse vibráló éjszakai életét. 
Civilizációk és kontinensek évszázadok óta tartó metszéspontjában álló Isztambul gyors tempójával, ókori történelmével és mai kultúrájával még annak is folyton meglepetést szerez, aki nem először jár itt.

 Programok

1. NAP PROGRAMJA – UTAZÁS ISZTAMBULBA

A Pegasus Airlines délutáni járatával utazunk Isztambulba. A repülőút hossza nagyjából 2 óra, érkezés Isztambul, Sabiha Gökcen Nemzetközi Repülőtérre az esti órákban, majd transzfer a szállodába, ahol a szobák elfoglalása következik. Vacsora szabad program keretében fogyasztható el a környékbeli éttermekben. 

2. NAP PROGRAMJA –  HIPPODRÓM, HAGIA SOPHIA, KÉK-MECSET

Reggeli a szállodban, majd a szállodától elsétálunk a Sultanahmet-tér irányába. A kb. 15-20 perces sáta alkalmával máris bepillantást nyerhetünk az óváros mindennapi forgatagába. Ízelítőt kapunk abból a nyüzsgésből, milliőből, amely Isztambult a világ egyik legizgalmasabb városává tette. Keresztül megyünk az Egyetem-téren, s röpke bepillantást nyerhetünk a Nagy Bazár árusaihoz, s ha nem csak a portékákat mustráljuk, hanem olykor-olykor a fejünk fölé is tekintünk, akkor számtalan helyen az újrafestett, felújított mennyezet mintázatát is megcsodálhatjuk, amely még elegánsabbá teszi Isztambul leghíresebb piacát. Hamarosan meg is érkezünk a Konstantinápolyi Hippodróm térre, ahol római időkben a lovasszekér versenyeket rendezték. Ezt követően meglátogatjuk az “Isteni Bölcsesség” Templomát, azaz az Hagia Sophia- t, amely a bizánci építészet egyik legfontosabb emléke, s Isztambul legősibb vallási épülete. Belső kupolái, színei, világítása s az ezekből adódó összhatás páratlan a világon. Sötét türkizzöld szőnyeg, aranysárga színű csillár, s a kupola ablakain beszűrődő fények meseszerű hangulatot árasztanak, amitől a kívülről kissé kopottas épület belseje páratlanná válik. Innen tovább sétálunk a Kék Mecsethez (Sultan Ahmed Mecset), amely a belsejét borító kék csempéiről híres. Szálláshelyünkre villamossal térünk vissza. A vacsora szabad program keretében fogyasztható el a környékbeli éttermekben.

3. NAP PROGRAMJA – TOPKAPI PALOTA, ELSÜLLYEDT PALOTA, NAGY BAZÁR

Reggeli a szállodában, majd szabadidő, vagy fakultatív program keretében lehetőségünk lesz ellátogatni a Topkapi Palotába, amely a szultánok fényűző rezidenciájaként szolgált négy évszázadon keresztül; maga az épület, valamint lenyűgöző belső terei, nem is beszélve a berendezésről, egytől egyig tanusítják az Oszmán Birodalom erejét és hatalmasságát. A szállodából gyalog sétlunk el a közeli Sultanahmet téren keresztül a Topkapi Palotához. A palotban tett látogatás visszarepít bennünket az Oszmán Birodalom korszakába, ahol bepillantást nyerhetünk a mindenkori szultán lakhelyére. A látogatást követően hangulatos kis utcán keresztül közelítjük meg az Elsüllyedt Palota bejáratát, amely egykoron víztározóként/ ciszternaként működött. A nagyjából egy órás föld alatti programot követően elindulunk a Nagy Bazár felé, amely nemcsak kulturális látnivalóként kihagyhatatlan nevezetessége Isztambulnak, hanem tökéletes helyszíne is, hogy belekóstoljunk Isztambul igazi bazári hangulatába.  Itt szabad progamot biztosítunk az önálló felfedezésekhez. A mozgalmas napot követően villamossal térünk vissza szállláshelyünkre. A vacsora szabad program keretében fogyasztható el a környékbeli éttermekben.

Fakultatív program tartalma: egész napos városnézés a következő látványoságokkal: Topkapi Palota, Ciszterna Bazilika, Nagy Bazár: 65 euró/ fő a helyszínen fizetendő.

4. NAP PROGRAMJA – SZULEJMÁN-MECSET, BOSZPORUSZ, BEYLERBEY PALOTA, CAMLICA DZSÁMI, BALAT-NEGYED, TAKSIM-TÉR, ISTIKLAL SÉTÁLÓUTCA, GALATA-TORONY

Reggeli a szállodában, majd szabadidőt biztosítunk, vagy fakultatív programlehetőséget ajánlunk. A fakultatív programot választókkal útra kelünk, utunk a zegzugos isztambuli utcákon vezet keresztül a város egyik legnagyobb mecsetéhez, a Szulejmán-mecsethez. A Szulejmán-mecset a legendás építész, Mimar Sinan keze munkáját dicséri, akinek az egyik legnagyobb remekműveként tartják számon. Nemcsak lélegzetelállító mérete miatt (a központi kupola 47 m magas), hanem az elegánsan díszített, letisztult belső tere is csodaszép. Ezt követően hajóra szállunk az Aranyszarv-öbölben, és irány a Boszporusz csatornája! Az ázsiai oldalon köt ki hajónk, ahol utunk a szultánok nyári rezidenciájába, a Beylerbey-palotába vezet. A neobarokk stílusú épület 24 szobát, 6 előcsarnokot és egy török fürdőt is magában rejt. A palotában tett látogatást követően busszal megyünk el a Camlica-dzsámihoz. Törökország legnagyobb és legimpozánsabb dzsámija 2019-re készült el teljesen. Az Isztambul új jelképének számító dzsámi oszmán és szeldzsuk építészeti stílusjegyeket hordoz magán, belső tereit pedig különböző igények szerint alakították ki. Nemcsak kizárólag istentiszteletnek és imádságnak ad otthont, hanem művészeti galériának, könyvtárnak, konferenciateremnek, művészeti stúdiónak is. Mindezeken felül az Iszlám Civilizáció Múzeuma, amely a török ​​iszlám kultúra műtárgyait mutatja be. A dzsámiban tett látogatást követően visszamegyünk busszal Isztambul európai oldalára, ahol a Balat-negyed színesíti mai napi programunkat. A negyed végig húzódik a Boszporusz mentén, s a környék rejti a város legrégebbi épületeit. A hatalmas oszmán kúriáktól a színes faházakig mindent megtalálni itt, a szemet gyönyörködtető épületek picit vissza is repítenek minket az időben. A negyedben található ortodox templomok közül megtekintésre kerül a Sárkányölő Szent György (törökül Aya Yorgi). A csodaszép templom a XVII. század óta székhelye a keleti ortodox egyháznak. A tartalmas napot követően délután öt óra körül érkezünk vissza a szállodába. A vacsora szabad program keretében fogyasztható el a szálloda környéki éttermekben, vagy akinek van kedve velünk tarthat egy esti sétára, amely Isztambul szívébe vezet. Este hét óra magasságában ugyanis útra kelünk s elmegyük a Galata-toronyhoz. Elsétálunk a Taksim-térre, valamint Isztambul híres sétálóutcájához, az Istiklal-hoz, amely a Taksim tértől szinte egészen a Galata-toronyig tart.

Fakultatív program tartalma: egész napos városnézés a következő nevezetességekkel: Szulejmán-Mecset, hajókázás a Boszporuszon, Beylerbey Palota, Camlica-dzsámi, Balat-negyed: 60 euró/ fő a helyszínen fizetendő.

5. NAP PROGRAMJA - délelőtt szabadprogram, majd hazautazás Budapestre

A hazautazás napjához érkezünk. Az előző napokhoz hasonlóan a reggelit a szállodában fogyasztjuk el és még marad néhány óra, hogy egy kis sétát tegyünk a környéken, vásárolgassunk még pár dolgot, amit haza szeretnénk vinni magunkkal vásárfiaként vagy inni egy habos török kávét, egy meleg almateát, majd búcsút véve a várostól rengeteg élménnyel hazaindulni.  

Indulás előtt a szálloda recepciójánál lesz a gyülekező, a szálloda elé érkezik transzfer buszunk, ami a reptérre visz minket. A csomagok leadása után marad még egy kis időnk nézelődni, enni - inni valamit, majd indulunk haza Budapestre.

 

A programok sorrendje változhat az időjárás és a helyi nyitva-tartás függvényében.

Minimum létszám: 15 fő.

Partner Irodánk: Mettravel

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!


undefined ikon
Isztambul 1Isztambul 2Isztambul 3Isztambul 4
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Sajnos az utazásra már nem lehet jegyet foglalni!

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.