Utazás kép fő

Fülek – Somoskő és Salgó vára

Időpont: 2023. szeptember 9.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.45 órától a  Népliget Hell Miksa sétány (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett) 

Indulás: 7.00 órakor

Program

Első állomásunk Salgóbánya, amely településnek közelében, a Medves (bazaltfennsík) 625 méter magas vulkáni csúcsát koronázza meg Salgó vára, melyet a környéket uraló Kacsics nemzetség tagjai építtettek az 1241-42-es tatárjárás követően. A korai vármag mindössze a hegycsúcson álló öregtoronyból és alacsonyabb részén lévő palotaszárnyból állhatott, amit az évszázadok multával, egy félköríves alsóvárral egészítettek ki. A várhoz egy nem túl megerőltető út vezet kapaszkodókkal, szép erdős területen, mely végén a panoráma lenyűgöző.

Somoskő várhoz igyekszünk. A várhegy sajátossága, hogy kettészeli az országhatár, ami az uniós csatlakozás óta szabadon átjárható. A várat a tatárjárás után feltehetően az itt is birtokos Kacsics nemzetség egyik tagja építhette az 526 méter magas hegyre. Az építéshez a környék jellegzetes anyagát, a vulkánkitörésekből származó sokszögletes bazaltoszlopok egy részét is felhasználták. A várnak két kerek tornya volt, a bejáratot a harmadik torony védte. Somoskő északi oldalán van a különleges bazaltzuhatag, ahol egyedülálló módon íves-oszlopos formában szilárdult meg a láva.

Fülekre látogatunk. Egy 1246-ban kelt királyi oklevélben szerepel először Fülek, annak kapcsán, hogy a várat és tartozékait IV. Béla elkobozta akkori garázdálkodó urától, a Kacsics nembeli Folkustól. Fulkó ugyanis a tatárjárás idején haranggal csalogatta magához a tatárok elől menekülőket, akiket aztán kirabolt és megölt…. A vár további történetével megismerkedhetünk a helyszínen. A vármúzeum a település és a vár történetét mutatja be rengeteg különböző korokból származó tárgy segítségével. Várható visszaérkezés Budapestre 19 óra körül.

Belépő: kb. 10,- €

Részvételi díj: 13.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 9.990,- Ft/fő

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

BBP + Stornó biztosítás: 990,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

sk ikon
Megtelt
Fülek – Somoskő és Salgó vára 1Fülek – Somoskő és Salgó vára 2
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Sajnos az utazásra minden hely elfogyott!

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.