Utazás kép fő

ÓGYALLA és KOMÁROM

 Csillagvizsgáló és az erődök városa                    

 

Időpont: 2024. január 14.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.45 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 7.00 órakor

Program

Komárom egy olyan sajátos fekvésű település, melyet, a határt is jelentő Duna választ ketté. Északi, nagyobb része a határrendezés során ma már Szlovákiához, míg a déli városrész Magyarországhoz tartozik. A napóleoni háborúk idején a császár ide menekül családjával. Itt döntötte el, hogy Komáromot a Birodalom legerősebb katonai erődrendszerévé kell kiépíteni, alkalmassá kell tenni egy 200 000 fős véderő befogadására. És felépül Közép-Európa legnagyobb újkori erődrendszere, mely magába foglalja a Csillagerődöt, a Monostori Erődöt és a Nagyigmánd felé vezető út mellett az Igmándi Erődöt, valamint Komarno területén az Új erőd is a rendszer részét képezi.

Napunkat a Szlovákiai Ógyallában (Hurbanovo) kezdjük, ami legrégebbi szlovákiai csillagvizsgálóról  lett híres Dél-Szlovákiában. Ógyalla központja parkosított részén található a legrégebbi és legismertebb szlovák csillagvizsgáló. Története 1871-ben kezdődött Dr. Mikuláš Konkoly-Thege hozzájárulásával, aki az egész vagyonát, házát, kertjét és az  observatórium berendezését 1899-ben  az államnak adományozta. A mai observatórium dolgozói kutatással, neveléssel és oktatással is foglalkoznak. A csillagvizsgáló a nyilvánosság számára is elérhető. Nappal, de éjszaka is megfigyelhető a csillagos égbolt.

Utunkat Komárom felé folytatjuk ott megismerkedünk az erődök világával. Az erődöket osztrák hadmérnökök tervezték, a kor legmodernebb építészeti és hadászati elvei alapján, melynek egyik, és egyben a legnagyobb tagja, a Monostori erőd megújultan várja látogatóit. A klasszicista stílusú hadtörténeti műemlék lenyűgöző látványt nyújt hatalmas, precízen faragott kövekből épített falaival, a védműveket borító 3-4 méter vastag földtakarójával és több kilométer hosszú földalatti folyosórendszerével. A látogatás során több kiállítást is láthatunk. Többek közt Hadászati kiállítást, Kenyérmúzeumot, de egykori lakóinak életébe is bepillanthatunk.

Továbbutazunk a Csillagerődbe, melynek elődje a török kori Szent Péter palánk, az Öregvár keleti bástyájával szemben fekszik. Pállfy Miklós főkapitánysága alatt, 1568-ban kezdték építeni. 1586 nyarára készültek el a 100-100 lovas befogadására képes hídfők A török harcok elmúltával az erődrendszer elvesztette fő funkcióját, ezért elhanyagolták. A Csillagerőd felújítása lehetővé tette a budapesti Szépművészeti Múzeum több mint százéves gipszmásolat-gyűjteményének a bemutatását. Az 1896-ban alapított múzeum a megnyitásakor, a 20. század első évtizedében, több mint ezer darabbal, az antikvitástól a reneszánszig terjedő időszak jelentős szobrászati alkotásainak másolatával rendelkezett. Az 1920-as évektől a másolatgyűjtemények fokozatosan vesztettek népszerűségükből, így a második világháborút követően a gipszöntvényeket nem védték és nem állították helyre: több évtizedes hányattatás várt rájuk. Visszaérkezés Budapestre 20.00-21.00 óra körül. Belépő: kb. 5 euro/ fő + kb. 6.000,- Ft/fő

 

Részvételi díj: 15.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 9.990,- Ft/fő

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

undefined ikon
ÓGYALLA és KOMÁROM
Csillagvizsgáló és az erődök városa 1ÓGYALLA és KOMÁROM
Csillagvizsgáló és az erődök városa 2ÓGYALLA és KOMÁROM
Csillagvizsgáló és az erődök városa 3ÓGYALLA és KOMÁROM
Csillagvizsgáló és az erődök városa 4
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Felár megfizetés vállalása mellett lehetőség nyílik, hogy a kiválaszthassa melyik ülőhelyen szeretnének utazni
(Az együtt utazókat és egy felszállási helyen felszállókat természetesen egymás melletti vagy mögötti ülőhelyekre ültetjük.)

A visszaigazolásokat 1 munkanapon belül a megadott email címre küldjük el.

Utazás ára
(felárak nélkül):

9 990 Ft

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.