Utazás kép fő

HÓFÖDTE PILISI TÁJAKON

Időpont: 2024. január 13.                                                                      

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.45 órakor, a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)               

Indulás: 7.00 órakor

Program

Hegy, folyó és síkvidék találkozik ezen a tájon. Ez a fenséges táj évmilliók alatt formálódott, alakult a most látható együttessé. Legmagasabb kiemelkedése a Pilis tető 756 m. A Pilisben több mint 230 barlangot tartanak számon. De a természet szépségei mellett a történelem gazdagsága miatt is érdemes felkeresni ezt a vidéket. A táj őstörténetéhez tartozik, hogy Budakalászon találtak rá a régészek Európa egyedülálló kocsi modelljére. A középkori keresztény kultúra legszebb emléke a Pilisszentkereszti ciszterci kolostorrom. De ez a terület az egyetlen magyar alapítású rend, a pálosok hazája is.

Első megállónk Pilisszántó, mely az utóbbi időben valóságos zarándokhellyé vált. Itt egy szakrális sétát teszünk a Csillagösvény nevű tanösvényen a Boldogasszony Kápolnához. A Makovecz Imre által tervezett épület elől csodálatos panoráma nyílik a tájra. A terület legújabb látnivalója az Áldást osztó Jézus szobor, amely a Szikla Színház feletti párkányon kapott helyet. A túra enyhén emelkedő, kb. 1 km hosszú.

A pilisszentkereszti apátság, melynek mára már csak romjai maradtak fenn, arról nevezetes, hogy a hagyomány szerint itt következett be 1213-ban Gertrúd királyné tragédiája, melyet Katona József Bánk bán című drámája tett ismertté. A romokat egy könnyű erdei sétával érhetjük el. A Szlovák Tájház kiállításán számtalan népművészeti alkotás, feliratos szőttes, abrosz, festett bútor és viseleti darab őrzi az egykor itt élő szlovákság emlékét.

Dobogókőn a térség legmagasabb pontján, a gyönyörű panorámát biztosító teraszon áll Téry Ödön emlékműve. A közelben álló Eötvös Lóránd nevét viselő turistaházban 1985-ben nyílt meg a Turistamúzeum, amely bemutatja a magyar természetjárás történetét és egyes szakágait. Egy kellemes séta során megismerhetjük a település további látnivalóit. Betérhetünk a Zsindelyes Vendégházba, melyet Makovecz Imre tervezett. Leereszkedhetünk a Siketnémák Mária Kegyhelyéhez. Innen alig egy km távolságra található a Rezső kilátó, ahonnan az egyik legszebb kilátás nyílik a dunakanyari hegyvidékre.

Pilisszentlélek határában az idilli környezetben elhelyezkedő XIII. századi Pálos kolostor szépen felújított romjaival találkozhatunk, ahol annak idején Nagy Lajos király is megfordult. A faluban megnézzük a Mi kis falunk” sorozatból ismert Teca kocsmáját. Utunkat Dömösön a prépostsági romok Árpád-kori altemplomában zárjuk. Az altemplom igen jelentős és ritka emléke Árpád-kori építőművészetünknek.Visszaérkezés Budapestre 19-20 óra körül.

Belépő: kb. 1000,-Ft.

Részvételi díj: 15.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 8.990,- Ft/fő

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

undefined ikon
HÓFÖDTE PILISI TÁJAKON 1HÓFÖDTE PILISI TÁJAKON 2HÓFÖDTE PILISI TÁJAKON 3HÓFÖDTE PILISI TÁJAKON 4HÓFÖDTE PILISI TÁJAKON 5
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az elfogadom gombra kattintva elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.