Utazás kép fő

SZABOLCS KINCSEI

NYÍRBÁTOR ÉS MÁRIAPÓCS

Időpont: 2022. október 9.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.45 órától a Népliget Hell Miksa sétány (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 7.00 órakor

Nyírbátor történelmi hangulatú kisváros Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírbátori kistérségben. XV-XVI századból fennmaradt világi és egyházi építészeti emlékeiről, és a város egykori földesurairól, a Báthoriakról is híres. A város történelmét az egymást váltó fejedelmek, főurak – Báthoriak, Bethlenek, Rákócziak, és Károlyiak – írták. A Báthori család Ecsedi ága a XVI. század közepén tért át az új kálvini hitre, s ezzel a város lakosságával együtt a Szent György templom is reformátussá vált. A templom lenyűgöző monumentalitása, ugyanakkor szinte légies könnyedsége, a déli főhomlokzaton jelenik meg a legmarkánsabban. A református templommal azonos rangú és jelentőségű műemlék együttes a minorita templom és a kolostor. A templom régi berendezéséhez tartozott az a két remek hátas padsor, amelynek egyik része napjainkban a Nemzeti Múzeumban, a másik a Báthori István Múzeumban található.

Program

Utunkat a Báthori Várkastélyban található Panoptikum megtekintésével kezdjük, ahol a történelmi tényeken alapuló állandó kiállítás a város múltját, a Báthori család korát és legendáit eleveníti meg. A panoptikumban 45 figura élethű nagyságban jeleníti meg a XVI – XVII. század legfontosabb történéseit, miközben több neves, illetve “hírhedt” történelmi személyét is életre kelti. Ezután a református templom megtekintésével folytatjuk a város nevezetességeinek megtekintését, amely egy monumentális gótikus csarnoktemplom, ahol több híres Báthori síremlékével is találkozhatunk. Mellette áll a Harangtorony, hazánk legnagyobb és egyben legrégibb fa harangtornya, amely 1640 körül épült a Bethlen család megrendelésére. A várostörténeti sétány a Minorita és a Református templom között húzódódik. Megismerhetik a nyírbátori sárkánykultusz gyökereit, valamint a Szentvér utca legendáját. Végül a Minorita templommal ismerkedünk, melynek leghíresebb oltára az országos viszonylatban is kiemelkedő Krucsay oltár. Innen Máriapócsra utazunk, mely a görög katolikus vallásúak leghíresebb magyarországi búcsújáró helye a XVIII. század óta. A középkorban a település földesurai gyakran váltották egymást. A XIV. század közepe táján az Ecsedi várhoz tartozott, a XVII. századtól az erdélyi fejedelmek lettek Pócs urai. A bazilita rend a XVIII. században szerezte itteni birtokait. A település életét mindmáig erősen befolyásoló szerzetesek 1749-ben építették rendházukat. Néhány éve a kegytemplom mellett felépítették az eredeti, ruszin stílusú fatemplom másolatát, ahol átérezhetjük azt a szerény, 17. századi hangulatot, ahol a könnyezések történtek. A Máriapócsi kegyhely kialakulásában alapvető szerepe volt az itteni Mária-kegykép könnyezéses csodájának, amit először 1696-ban jegyeztek fel. Az évente ismétlődő búcsúk alkalmából 500-600 ezer bel- és külföldi zarándok, érdeklődő turista keresi fel a várost. 1991-ben II. János Pál pápa is ellátogatott a településre, amely esemény ismertté tette Máriapócs nevét az egész keresztény világban. Visszaérkezés Budapestre 21 óra körül. Belépők: kb. 3.000,- Ft/fő

Részvételi díj: 19.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 15.990,- Ft/fő

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

hu ikon
SZABOLCS KINCSEI
NYÍRBÁTOR ÉS MÁRIAPÓCS 1SZABOLCS KINCSEI
NYÍRBÁTOR ÉS MÁRIAPÓCS 2SZABOLCS KINCSEI
NYÍRBÁTOR ÉS MÁRIAPÓCS 3SZABOLCS KINCSEI
NYÍRBÁTOR ÉS MÁRIAPÓCS 4SZABOLCS KINCSEI
NYÍRBÁTOR ÉS MÁRIAPÓCS 5
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Sajnos az utazásra már nem lehet jegyet foglalni!

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.