Utazás kép fő

TOLNA MEGYE

Nemzetiségi hagyományai, sváb öröksége

Időpont: 2024. március 20

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.15 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 6.30 órakor

Program

A magyarországi népi építészet kiterjed a hazánkban élő nemzetiségek építészeti hagyományaira is. E téren a német kisebbség alkotott maradandót. A török dúlás nyomán elnéptelenedett falvak betelepítés útján tudtak életre kelni. Így az akkori birtokosok nagyszámban hívtak és telepítettek le német családokat is az ország területén. A hazai svábok ma legnagyobb számban Baranya és Tolna megye területén élnek, és őrzik szülőföldjükről hozott hagyományaikat, szokásaikat. Ezek nyomába indulunk a mai kirándulás alkalmával.

Elsőként Fekedre látogatunk el. A községet a mai napig, többnyire a XVIII. században a fuldai apátság területéről betelepített németek leszármazottai lakják. Nekik köszönhetően a település egyedülálló építészeti örökséggel rendelkezik. Fekeden szinte az egész falu látnivaló. A templom közelében katonás rendben sorakoznak a Fő utca díszei, a régi német lakóházak szemet-lelket gyönyörködtető épületei. Közülük egy, a tájház bemutatja őseik, a svábság falusi életformáját, használati tárgyaikat, hétköznapi és vasárnapi viseleteiket, főzési, étkezési és egyéb szokásaikat. A Szekszárdi-dombság egyik pici zsákfaluja Grábóc, nem mindennapi kincset tartogat az ide látogató turistának, hazánk egyetlen aktív szerb ortodox kolostorát és a mellette álló, pompás ikonosztázáról is ismert, szépen felújított templomot. A templom berendezése a 18. századi magyarországi ortodox egyházművészet különleges értékű alkotása, legfőbb dísze az ikonosztáz. Innen Závodra utazunk. Német telepesek 1718-ban érkeztek ide, ők voltak Tolna megye első Fulda környéki svábjai. Az 1980-as évektől már figyelmet fordítottak az egységes falukép megőrzésére, sorra újítják fel a tradicionális sváb építészeti értékeket. Így egy un. fachwerk (azaz favázas) házat is, eredeti elemek segítségével, ami hazánkban valódi ritkaságnak számít. A környék településeinek evangélikus templomai szintén a német hagyományokat követik, egyedülálló festett famellvédes karzataikkal. Kirándulásunk utolsó állomása Györköny. Német telepesei magukkal hozták bortermelési ismereteiket, mert főleg borvidékekről érkeztek. Présházaikat egységes stílusban építették fel. Ennek köszönhetően kialakult az ország egyik legnagyobb összefüggő pincefaluja. Itt teszünk egy látogatást, hogy a sváb gasztronómiát is felfedezzük a nap végén. Majd lehetőség lesz egy valódi sváb töltött káposzta elfogyasztására melynek ára 2.000,- Ft/fő, amit jelentkezéskor, kérünk befizetni. Várható vissza érkezés Budapestre 20-21 óra körül. Belépő: kb. 5000,- Ft/fő.

Részvételi díj: 21.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 15.990,- Ft/fő

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

undefined ikon
TOLNA MEGYE - 
Nemzetiségi hagyományai, sváb öröksége 1TOLNA MEGYE - 
Nemzetiségi hagyományai, sváb öröksége 2TOLNA MEGYE - 
Nemzetiségi hagyományai, sváb öröksége 3
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Sajnos az utazásra már nem lehet jegyet foglalni!

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az elfogadom gombra kattintva elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.