Utazás kép fő

HÚSVÉT A MATYÓK FÖLDJÉN

Maklár – Tard - Mezőkövesd

Időpont: 2023. április 9.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 7.15 órától Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 7.30 órakor

Program

Mezőkövesd, Tard és Szentistván lakóit együttesen matyóknak nevezik. A katolikus vallású matyók gazdag hímzésű, színes népviseletükkel, sajátos népművészetükkel különleges néprajzi egységet alkottak a környező települések protestáns népessége között. Mezőkövesden mai napig őrizték, az utóbbi időben pedig ismét élővé tették gazdag hagyományaikat.

Első megállónk Maklár, ahol a méltán híres Stühmer cukrászat márkaboltja és cukrászdája található. Stühmer Frigyes, hamburgi cukrászmester egy pesti cukorkakészítő invitálására érkezett Magyarországra, már 1868-ban volt üzlete nálunk. Stühmer rendkívül szakképzettséggel rendelkezett, és kezdettől fogva elsőragú termékeket állított elő. A kezdeti 3-4 termékcsaládhoz képest ma több mint 150 féle terméket állítanak elő, egy részüket eredeti, régi receptek alapján. Egyik exkluzív márkaboltjuk Makláron nyílt meg. Lehetőség lesz valamilyen finomság fogyasztására a cukrászdában, és természetesen vásárlásra is, természetesen a húsvéti termékek is szerepelnek a kínálatban. Innen Tardra látogatunk, ami már Matyóföld. A tardi tájház, - ami igazából három épületből áll – különlegessége a „buggyos tető” Itt a tardi matyóság népviseletét, szőtteseit, bútorait ismerhetjük meg, ami eltér a mezőkövesdiétől.

Ezután érkezünk Mezőkövesdre, a Matyóföld „fővárosába”. A Városi Galéria épületében nézzük meg Takács István freskóművész állandó életmű-kiállítását. Takács István páratlan templomfestői életművet hoz létre, az ország 290 templomában gyönyörködhetünk munkáiban. Az egyházművészeten kívül a festészet egyéb ágazataiban is a legjobbak közé tartozott. Matyóföld és népe iránti szeretete érződik azokon a festményein, amelyeken a matyó valóságot örökítette meg. Húsvétkor ebben a városban is felelevenítik a hagyományokat, amelyek méltán tarthatnak érdeklődésre számot. Ilyenkor a lányok és a legények is magukra öltik legszebb ruhájukat, egész napos műsora várja a látogatókat. És természetesen elmaradhatatlan a locsolás! A Hadas városrészben rengeteg programlehetőséget kínálnak, népművészeti termékek, kirakodóvásár várja a látogatókat. A régi település szerkezetet megőrző, skanzen jellegű városrész. A régi házak ma tájházként, alkotóházként várják a látogatókat. Látogatható a Bútorfestő, és Mézeskalács ház többek közt, és természetesen Kisjankó Bori Emlékháza is. Visszaérkezés 20 – 21 óra közt. Belépők: kb. 3.000,- Ft.

Részvételi díj: 14.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 10.490,- Ft/fő

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

hu ikon
HÚSVÉT A MATYÓK FÖLDJÉN
Maklár – Tard - Mezőkövesd 1HÚSVÉT A MATYÓK FÖLDJÉN
Maklár – Tard - Mezőkövesd 2HÚSVÉT A MATYÓK FÖLDJÉN
Maklár – Tard - Mezőkövesd 3
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Felár megfizetés vállalása mellett lehetőség nyílik, hogy a kiválaszthassa melyik ülőhelyen szeretnének utazni
(Az együtt utazókat és egy felszállási helyen felszállókat természetesen egymás melletti vagy mögötti ülőhelyekre ültetjük.)

A visszaigazolásokat 1 munkanapon belül a megadott email címre küldjük el.

Utazás ára
(felárak nélkül):

10 490 Ft

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.