Utazás kép fő

TISZAFÜRED ÉS POROSZLÓ

Időpont: 2022. augusztus 27.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.30 órától a Népliget Hell Miksa sétány (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 7.00 órakor

Program

Magyarország második legnagyobb összefüggő víztere a Tisza-tó, melyet az 1970-es évek elején hoztak létre. A Tisza-tó és környéke számos madárfajnak nyújt kedvező fészkelési lehetőséget. A holtágak, kubikgödrök, mocsarak a kétéltűek és a hüllők számára is megfelelő élőhelyet jelentenek.

Első megállónk Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum. A Látogatóközpont fő attrakciója egy 726 ezer literes akvárium. Az összesen négyszintes épület pinceszintjében létesülő édesvízi akvárium hazánk és a térség jellegzetes vízi és vízparti életközösségeit mutatja be. Több mint 50-féle hazai hal mellett, közel 14 kétéltű- és 13 hüllőfaj garantálja a bőséges látnivalót. Az akváriumba vizákat is telepítettek, ami a Kárpát-medence egyik jellemző nagytestű halfaja; ezek fogságban akár 250-300 kilogrammosra is megnőnek és legalább olyan lenyűgöző látványt nyújtanak, mint a cápák.

Állandó kiállítások is helyet kapnak: a makro világ elnevezést viselő tárlat a látogatókat mikroszkóp, LCD TV, üvegpadló segítségével az apró vízi lények világába kalauzolja. A másik állandó kiállítás a „Földön, vízen, levegőben” címmel kerül bemutatásra. Egy 80 m2-es Tisza-tó terepasztal „madártávlatból” ismerteti meg velünk hazánk 2. legnagyobb tavát. Erről a szintről az üvegjárdának köszönhetően felülről is beleshetnek a vendégek az akvárium életébe. A földszint üvegfalán keresztül pedig az épület körül létrehozott mesterséges tó életét kísérhetik figyelemmel az érdeklődők, a kormoránokat, jégmadarakat, rózsás gödényeket. A szabad területeken is számtalan lehetőség nyílik, állatokkal ismerkedni, vagy akár a Tájházat meglátogatni. Itteni élményeinket 3D-s vetítés is gazdagítja. A látogatás végén, vízi úton – csónakba szállva – ismerkedünk meg a Tisza-tó világával, a nádasaiban élő madarakkal.

Délután a Tisza-tó fővárosába, Tiszafüredre látogatunk. Először az ország egyik legrégebbi vidéki múzeumát, a Kiss Pál múzeumot keressük fel, mely a Lipcsey család által a 19. század első felében épített klasszicista stílusú kúria épületében kapott helyet. A „Mesterek és mesterművek” című állandó kiállítás gazdag anyagán kívül régészeti, és természetesen az 1848-49-es szabadságharc Tiszafüredi eseményeinek emlékeivel is megismerkedhetünk. A nap további részét a természet szépségeinek szenteljük. Két különleges tanösvényi is bejárunk. A 2000 m hosszú Tiszavirág ártéri sétautat, amit rövid csónakázás után érünk el, és a séta végcélját is jelentő belső tónál a Göbe halászladikjait is kipróbálhatjuk. A sétaút, a vidék négy ősi mesterségét mutatja be sok információval. Az Örvényi pákász tanösvény bejárása során megtudhatjuk például azt, hogyan lehet háló nélkül halat fogni? Vagy olyan élményekben lehet részünk, mint a lápon járás; lábunkra húzva az Örvényi Pákász hétmérföldes csizmáját. Visszaérkezés Budapestre 21 óra körül. Belépők: kb. 6000,- Ft/fő

Részvételi díj: 12.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 8.190,- Ft/fő

Fix ülőhely: 1.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

hu ikon
TISZAFÜRED ÉS POROSZLÓ 1TISZAFÜRED ÉS POROSZLÓ 2TISZAFÜRED ÉS POROSZLÓ 3TISZAFÜRED ÉS POROSZLÓ 4TISZAFÜRED ÉS POROSZLÓ 5
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Felár megfizetés vállalása mellett lehetőség nyílik, hogy a kiválaszthassa melyik ülőhelyen szeretnének utazni
(Az együtt utazókat és egy felszállási helyen felszállókat természetesen egymás melletti vagy mögötti ülőhelyekre ültetjük.)

A visszaigazolásokat 1 munkanapon belül a megadott email címre küldjük el.

Utazás ára
(felárak nélkül):

8 190 Ft

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.