Mátrai kalandok (Tarnaszentmária, Sirok, Recsk, Mátraderecske, Mátraballa)


Időpont: 2021. október 17.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 7.00 órától

Indulás: 7.30 órakor, Népliget Hell Miksa sétány (Elnök utcával szembe, Planetárium mellett)

Program

Elutazás reggel 7:30 órakor, Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szembe). Első állomásunk Tarnaszentmária, ahol az ország legrégebbi ma is működő templomát nézzük meg. A nagy valószínűséggel a X. század utolsó harmadában épült templom stílusa bizánci hatásról árulkodik.

Innen Sirokra utazunk. A Mátra legnagyobb, legjelentősebb várromja a festői környezetben, egy meredek vulkáni csúcson magasodik. A nemrég felújított vár meglátogatása igazi kaland. A parkolóból egy kisebb kaptató leküzdése után jutunk a várfalakhoz. Az alsóvárban található kiállító épületben elsősorban a török korra emlékeztető kiállítást találunk. A várat érdemes körül sétálni. Nemcsak a lenyűgöző panoráma, hanem az érdekes szikla alakzatok látványa miatt is. Egykor a település természeti adottságainak köszönhetően kiemelt iparággá vált a kőbányászat, kővágás, kőfaragás. A 60- as években mintegy 20 kőfaragó működött a faluban. Sirok szülötte Borics Pál szobrászművész, akit a „kő gyermekének” neveztek el, és aki művészi szintre emelte a tufakő faragását. Az ő hagyatékával is megismerkedünk a látogatás során.

Ezután Recskre látogatunk el. A kis, csendes mátrai falutól délre a kőbánya mellett 1950 nyarán az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) kényszermunkatábort létesített szovjet mintára. A magyar gulág 3 éven át működött a legnagyobb titokban. A tábor egykori területén megrendítő emlékparkot hoztak létre. Felépült egy valósághű barakk, és az egykori őrtorony is.

Ezt követően Mátraderecske következik, ahol hazánk egyetlen mofettája található. Itt megismerkedhetünk a széndioxid gyógy-gázfürdő kezelések hatásaival, az épülettel, és egy 15 perces próbakezelésre is lehetőség nyílik.

Utolsó állomásunk Mátraballa. Itt a Palóc Tájházat keressük fel. A falusi mindennapok használati tárgyai mellett, többek közt egy palócbaba kiállításban is gyönyörködhetünk. A falu egyedülálló látványossága a Millenniumi Csodaszarvas. Belépők: kb. 3.200,- Ft/fő 


Részvételi díj: 10.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 6.990,- Ft/fő

Fix ülőhely: 1.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

Utazás kép 1Utazás kép 2
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Sajnos az utazásra minden hely elfogyott!

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.