Utazás kép fő

HÚSVÉT A MÁTRÁBAN

TOJÁSPATKOLÁS, NÉPI MOTÍVUMGYŰJTEMÉNY,

PALÓC NÉPRAJZI GYŰJTEMÉNY

Időpont: 2022. április 15.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 7.30 órától a Népliget Hell Miksa sétány (Elnök utcával szembe, Planetárium mellett)

Indulás: 8.00 órakor

Program

Elutazás reggel 8 órakor a Népligetből. Elsőként Markazra látogatunk, ahol egy különleges gyűjtemény várja az érdeklődőket. László Gyula tojáspatkoló művész zsűrizett termékei igazi remekművek. A saját házában kialakított állandó kiállítás patkolt és más technikával készült tojásokat és régi használati tárgyakat tartalmaz. A tojáspatkolás-bemutatóval betekintést nyerhetünk a mesterség fortélyaiba.

Innen Mátrafüredre igyekszünk, ahol egy rendkívüli néprajzi gyűjtemény mellett palóc népviseletbe öltöztetett babákat is láthatunk. Lovászné Juhász Rita népviselet-készítő művész keze munkáját dicséri a 29 darab palóc baba, melyek az egykori ünnepi és hétköznapi viseletek keresztmetszetét adják. A nógrádi és hevesi viseletek mellett a Borsod és Gömör megye néprajzi kultúrája is fellelhető. A második teremben Szakácsné Mészáros Magda népi iparművész gyűjteménye tekinthető meg. A több mint 100 településről származó gyűjtemény kiemelkedő darabjai a szőttes textíliák, sátorlepedők. A gyűjtemény anyagát a Néprajzi Múzeum védetté nyilvánította.  Ezután a Bodonyi Kincsesház és Népi Motívumgyűjteményt látogatjuk meg. A bodonyi Kincsesház a régi idők emlékét őrzi. A gyönyörűen felújított és berendezett ház eklatáns példája, hogy rusztikus környezetben is lehet minden kényelemmel együtt élni. A házigazdák nagyon sok tapasztalatot tudnak megosztani a régi építési stílusokról, technikákról, valamint arról, hogy hogyan lehet mindezekből a legjobbat kihozni. A volt nyári konyhában kapott helyet a népi motívumgyűjtemény. Kerámiákon szemlélhetjük egy-egy tájegységünk viseletét, jellegzetes mintáit. A szemet gyönyörködtető színes gyűjtemény minden darabja kézzel festett. Az udvar végében pedig megszemlélhetjük a házigazdák kis gazdaságát, összebarátkozhatunk Burkus kutyussal, a cicákkal, nyuszikat és kecskéket is simogathatunk.

Kirándulásunk utolsó állomása a Gyöngyöspatai Kisboldogasszony templom, amely a Mátra vidékének legszebb, legértékesebb műemléke. A Gyöngyöstől 12 km-re fekvő Gyöngyöspata katolikus temploma már kívülről is csodás látványt nyújt a falu közepén, egy kis dombon, erődített fallal körülvéve, egységes gótikus stílusával. Az igazi csoda azonban bent a szentélyben vár minket, az Európa-hírű, páratlan, fából faragott Jessze-oltár. Visszaérkezés Budapestre várhatóan 20-21 óra között.

Részvételi díj: 12.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 7.190,- Ft/fő

Fix ülőhely: 1.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

hu ikon
HÚSVÉT A MÁTRÁBAN 1HÚSVÉT A MÁTRÁBAN 2HÚSVÉT A MÁTRÁBAN 3
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Felár megfizetés vállalása mellett lehetőség nyílik, hogy a kiválaszthassa melyik ülőhelyen szeretnének utazni
(Az együtt utazókat és egy felszállási helyen felszállókat természetesen egymás melletti vagy mögötti ülőhelyekre ültetjük.)

A visszaigazolásokat 24 órán belül a megadott emailcímre küldjük el (hétvégén a következő munkanap).

Utazás ára
(felárak nélkül):

7 190 Ft

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.