Pécsvárad és a Zsolnay negyed

Időpont: 2021. szeptember 18.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.30 órától

Indulás: 7.00 órakor, Népliget Hell Miksa sétány (Elnök utcával szembe, Planetárium mellett)

Program

A mai napon először Pécsváradra utazunk, ahol a várat nézzük meg, ami valójában egy erődített szerzetesi monostor volt egykor, melyet Szent István alapított 998-ban Koppány legyőzése után. A pécsváradi monostor, mint apátság igen jelentős hely volt Szent István korától a török időkig. Jelenleg részben szállodaként, részben múzeumként működik. A látogatás során látjuk többek közt a várkápolnát, mely még Géza fejedelem X. században épített udvarházának volt a része, és páratlan értékű bizánci stílusú falfestményt rejt magában. Az egykori váréletet a kovácsműhely és a látványkonyha segítségével tudjuk felidézni. További élményeket kínál az Ispotály. Mivel a szerzetesek itt már a kezdetektől foglalkoztak gyógyítással, a hely a magyar gyógyászat és gyógyszerészet bölcsőjeként is ismert. Ápolószemélyzet, fürdőkúra, kőkádak vizébe áztatott gyógynövények – ez mind a terápiához tartozhatott Pécsváradon. Napjainkban só kamra, illetve illatkamra kipróbálására nyílik lehetőség.

Innen Pécsre, a Zsolnay Kulturális Negyed területére utazunk tovább. Itt először egy sétát teszünk a történelmi épületek között, melyek Közép-Európa egyik legnagyobb gyárépület együttesét alkotják gyönyörűen felújítva, majd több kiállítás megtekintésére nyílik lehetőség. Megnézzük a látványmanufaktúrát, ahol egy elválasztó üvegfalon keresztül betekintést nyerhetnek a látogatók az európai hírű porcelánmanufaktúra több mint 150 éves múltra visszatekintő gyártási folyamatába. Megnézzük Gyugyi László műgyűjtő közel 700 kerámiatárgyból álló Zsolnay-gyűjteményét, mely páratlan értéket képvisel. Természetesen nem maradhat ki a Mauzóleum megtekintése sem, a család nyughelye felújítva, eredeti pompájában várja mindazokat, akik az eozin titkát keresik. Visszaindulás 16:30 órakor, Budapestre érkezés 20 óra körül. Belépők: kb. 5.000-6.000,- Ft, teljes áru jegyek.


Részvételi díj: 12.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 9.190,- Ft/fő

Fix ülőhely: 1.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

Utazás kép 1Utazás kép 2
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Sajnos az utazásra minden hely elfogyott!

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.