Utazás kép fő

PARAJDI SÓBÁNYA-NON STOP

Időpont: 2024. október 18-20

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 21.45 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 22.00 órakor

Program

Este 22 órakor elindulunk és rövid pihenőkkel, reggel 8 óra körül megérkezünk  Parajdra. Először a Sószorost nézzük meg, itt érdemes lesz egy-két fotót készíteni. A Só-hegy Parajd délnyugati részén található, már az 1700-as években is messze földről csodájára jártak. Kialakulásában emberi beavatkozás is közrejátszott: a sóvágók gödröket ásva termelték ki a megélhetést biztosító ásványt. A bányagödrök esővízzel feltöltődve felgyorsították a só oldódási folyamatát, tavacskák, majd tóláncok keletkeztek. A tavak közti, kősóba vájódott völgyek, később oldási dolinák sora alakította ki a Sószorost. Innen a Parajdi sóbányába igyekszünk, ahol eltöltjük a napunkat, és belélegezhetjük a jótékony sós levegőt. 

A parajdi sóbánya az erdélyi Parajd közelében található. A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb só tartaléka. Több száz kibányászható só tartalékát rejti magába, és ezzel Erdély gazdagságának egyik legjelentősebb kincsesládája. A parajdi sót, már a 15. századtól kezdve „székely sónak” nevezték, mely nevet adott egy erdélyi tájegységnek, munkát és megélhetést biztosított századokon át a vidék népének. Parajdi sóbánya hatékony klímáját mindenkinek ajánljuk, de nem titok, hogy van néhány betegség, melyre kifejezetten jótékony hatással van a sóbányában való tartózkodás. Az egészséges embereknek segít ellazulni, széppé tenni a bőrüket, relaxálni, felüdülni. A föld alatti látogatási szint az „50-es Szinten” működik, amely 120 m mélyen helyezkedik el a felszínhez viszonyítva. A közlekedés a sóvállalat autóbuszaival van megoldva, ami az 1250 m hosszú alagúton keresztül a látogatási szinthez vezető kapuig szállítja az embereket. A látogatási szintre leérve egy kisváros minden felszerelésével találkozhatunk: világítás, vezeték nélküli internet, televízió, játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna, kávézó, 3D moziterem és egy gyógynövényes szaküzlet. Mindezek segítenek, hogy az itt eltöltött időt minél jobban ki lehessen használni. Az éves átlaghőmérséklet a bányakamrában 16 Celsius fok. A látogatási szintről kifelé jövet a „60-as Szinten” találják meg a „József-bánya” Kilátót. Szintén ezen a szinten lehetőségük van egy bórkostolásra, majd egy változatos menüből választva a bányavendéglőben megebédelhetnek.

A sóbánya látogatás ellenjavallatai:

TBC (tüdőtuberkulózis),  tüdő gombás megbetegedése,  tüdőrák, fertőző betegségek,  magas vérnyomás III. Stádium, ischaemiás szívbetegség, Basedow – kór, epilepszia,  szίvbetegségek, klausztrofóbia,  terhesség (veszélyeztetett és előrehaladott)

Hazaindulás 16 óra körül. Várható érkezés Budapestre a reggeli órákban. Belépő: kb.  felnőtt: 50 Lej/fő, gyermek: 35 Lej/fő (3-18 év)

Részvételi díj: 41.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 33.000,- Ft/fő

BBP+stornó biztosítás: 2.970,-Ft/fő

Fix ülőhely: 2.500,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

undefined ikon
PARAJDI SÓBÁNYA-NON STOP 1PARAJDI SÓBÁNYA-NON STOP 2PARAJDI SÓBÁNYA-NON STOP 3PARAJDI SÓBÁNYA-NON STOP 4PARAJDI SÓBÁNYA-NON STOP 5PARAJDI SÓBÁNYA-NON STOP 6PARAJDI SÓBÁNYA-NON STOP 7PARAJDI SÓBÁNYA-NON STOP 8PARAJDI SÓBÁNYA-NON STOP 9
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az elfogadom gombra kattintva elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.