MÁRTON NAP A TAMÁS TANYÁN

(Nagykőrös – Tiszakürt)


Időpont: 2021. november 14.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 7.30 órától a Népliget Hell Miksa sétány (Elnök utcával szembe, Planetárium mellett)

Indulás: 8.00 órakor

Márton napja fontos fordulópont volt a naptárakban: vidéken ekkor fejeződtek be a mezőgazdasági munkák, ezen a napon zárult le a gazdasági év. Szent Márton ünnepén libát illik enni és újborral szokás koccintani. Márton-napon kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat, hiszen ez volt a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor kiadósan, jóízűeket lehetett enni, és mellette mulatozni. Úgy tartották a régiek, hogy minél többet isznak ilyenkor, annál több erőt és egészséget töltenek magukba. Márton-napon kötelező libás ételt fogyasztani, hiszen a mondás szerint, aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!

Program

Mai programunkat Nagykőrösön kezdjük. A város látnivalóit rendhagyó módon lovas taxival fogjuk felfedezni. Természetesen megismerkedünk az Arany János Gyűjtemény gazdag anyagával is, ahol a helytörténeti kiállítások mellett a város híres lakójának, Arany Jánosnak az emlékeivel is. Szekéren poroszkálva ismerjük meg a város nevezetességeit, legszebb helyeit, pl. a Csónakázó tavat, vagy olyan különlegességeket is, mint a Zsinagóga épülete. Látogatást teszünk a református templomba, ahol félórás program keretében ismerhetik meg a templomot és orgonájának történetét, mely után egy orgonaművész játékát is meghallgatjuk.

Innen Tiszakürtre folytatjuk utunkat, ahol egy arborétumi séta következik. A Tiszazugban található arborétumot a szarvasi Pepi-kerthez hasonlóan szintén a Bolza családnak köszönhetjük, főúri kertből lett arborétum. Az arborétumban több mint 500 fa- és cserjeféle él, közöttük néhány nevezetes egyedet is láthatunk. Ilyen például az a több mint 150 éves tiszafa, amelyet még gróf Bolza Péter ültetett. Az arborétumi séta során egy kilátót is felkereshetünk, melyre csigalépcsőn juthatunk fel. Az arborétum mindig szép, de az őszi szín kavalkád idején egészen különleges.

Innen már a Tamás tanya következik, ami egy 37 épületből álló tanyakomplexum. Itt fogjuk elfogyasztani hagyományos Márton napi lakománkat. Várható visszaérkezés Budapestre 19-20 óra körül. Belépők: kb. 4.500,- Ft/fő

Menü:

Csemői libaleves Házi lúdgégével

Spékelt libacomb pezsgős lila káposztával, hagymás törtburgonyával

Kézzel húzott házi túrós és almás rétes


Részvételi díj: 13.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 9.990,- Ft/fő

(Az ár tartalmazza: az utazást, az idegenvezetést és a Márton napi lakomát)

Fix ülőhely: 1.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

Utazás kép 1Utazás kép 2
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Sajnos az utazásra minden hely elfogyott!

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.