Utazás kép fő

PÉCSVÁRAD ÉS AZ

ISMERETLEN PÉCS

Időpont: 2022. május 15.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.30 órától a Népliget Hell Miksa sétány (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 7.00 órakor

Program

A mai napon először Pécsváradra utazunk, ahol a várat nézzük meg, ami valójában egy erődített szerzetesi monostor volt egykor, melyet Szent István alapított 998-ban Koppány legyőzése után. A pécsváradi monostor, mint apátság igen jelentős hely volt Szent István korától a török időkig. Jelenleg részben szállodaként, részben múzeumként működik. A látogatás során látjuk többek közt a várkápolnát, mely még Géza fejedelem X. században épített udvarházának volt a része, és páratlan értékű bizánci stílusú falfestményt rejt magában. Az egykori váréletet a kovácsműhely és a látványkonyha segítségével tudjuk felidézni. További élményeket kínál az Ispotály. Mivel a szerzetesek itt már a kezdetektől foglalkoztak gyógyítással, a hely a magyar gyógyászat és gyógyszerészet bölcsőjeként is ismert. Ápolószemélyzet, fürdőkúra, kőkádak vizébe áztatott gyógynövények – ez mind a terápiához tartozhatott Pécsváradon. Napjainkban só kamra, illetve illatkamra kipróbálására nyílik lehetőség.

Innen Pécsre látogatunk, ahol igyekszünk olyan helyeket felkeresni, amikre egy klasszikus pécsi látogatás során nem biztos, hogy sor kerül. A pécsi egyetemet 1367.- ben bullájával alapította meg V. Orbán pápa. Az oklevél tanúsága szerint az egyetem működését a pápa Nagy Lajos király kérésére engedélyezte. Ez volt Magyarország első egyeteme, mely a Székesegyház mögött, a várfal tövében lehetett valaha. A Középkori Egyetem ad helyet a Pécs középkori és török kori emlékeit bemutató kiállításnak, nagyon sok látványelemet felvonultatva. 1859-ben a regényes életű Littke Lőrinc, a szabóból lett pezsgő gyáros nyitotta meg, és ezzel meg is alapította a századfordulós Pécs egyik európai hírű, a tengeren túlra is szállító cégét. Számtalan díjat nyertek az évek során, raktáraik voltak a világ majd minden pontján. Mára újra indították a gyártást, újra fehér és rosé kézműves pezsgő készül az ötszintes, 2 km-es pincerendszer egy részében, melyet egy túra során mi is be tudunk járni. A város egyik legfestőibb tája Tettye, parkkal, romokkalbarlanggal és arborétummal.

A 4,5 hektáros park ma már teljes egészében zöld övezet és a kikapcsolódást szolgálja. Itt töltjük a nap hátralevő részét Tettye látnivalóinak a felkeresésével. Visszaérkezés Budapestre 21 óra körül. Belépők: kb. 6.000,- Ft/fő

Részvételi díj: 13.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 12.490,- Ft/fő

Fix ülőhely: 1.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

hu ikon
PÉCSVÁRAD ÉS AZ
ISMERETLEN PÉCS 1PÉCSVÁRAD ÉS AZ
ISMERETLEN PÉCS 2PÉCSVÁRAD ÉS AZ
ISMERETLEN PÉCS 3
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Sajnos az utazásra minden hely elfogyott!

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.