Utazás kép fő

FEJÉR MEGYEI TITKOK

Gánt-Bodajk-Mór-Fehérvárcsurgó

Időpont: 2024. november 7. (csütörtök)

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 7.45 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 8.00 órakor

Program

Elutazás reggel 8:00 órakor a Népligetből. Elsőként Gántra látogatunk. A Bagoly-hegy egykori külszíni bauxitbányájában ma egy kiépített tanösvény vezet végig. Ez a magyarországi geológiai feltárások egyik legérdekesebbje, hisz ezen a holdbéli tájon járva megismerhetjük, hogy mi zajlott le évmilliók alatt, aminek eredményét aztán az ember hasznosítani tudta. A bányászatnak köszönhetően felszínre került színek, rétegek, alakzatok tükrözik a hajdani folyamatokat, amelyeket a tanösvény segítségével a laikus szemlélő is megérthet. A tanösvény nem csak a vértesi bauxitbányászat emlékeit őrzi, hanem bepillantást enged az évmilliókkal korábban létezett világba is.

Bodajkon a Kálváriát keressük fel. A Bodajki kálvária keresztjeit 1736-ban, Szent Antal napján állították fel, Páter Wilibald pesti kőfaragókkal készíttette. A Kálváriához egy emelkedő vezet fel, ahonnan nagyon szép a kilátás a környékre. Természetesen látni fogjuk Bodajk híres kegytemplomát is, mely régóta Szűz Mária kegyhely. Ezután Mórra látogatunk. A város legismertebb épülete a Lamberg-kastély. A késő barokk kastélyt Lamberg Ferenc Antal gróf építtette a család nyári rezidenciájául Fellner Jakab tervei alapján. A kastély eredetileg igen gazdag falfestéssel volt díszítve, a feltárt töredékek jó kvalitású késő rokokó festő munkásságáról tanúskodnak. A kastély termeit egy tárlatvezetés keretében járjuk végig. Találkozunk a település híres szülötteinek, így Wekerle Sándor, vagy Vasarely emlékeivel is. A kastély mellett egy sváb tájház áll berendezve. A város másik kastélya az ún. Láncos-kastély. A kastélyt az 1790-es évek elején, a Luzsénszky család építtette. Nevét az előtte húzódó lánckerítésről kapta. Jelenleg az épületben a móri polgármesteri hivatal működik. (kívülről tekintjük meg)

Innen Fehérvárcsurgóra igyekszünk. Ez a település szintén büszkélkedhet egy kastéllyal, mely egy 50 hektáros ősfás parkban épült (a kastély szállodaként működik, belülről vezetés keretében meg is tekintjük, vezetés körülbelül egy óra). Belépők: kb. 5.500, - Ft/fő Visszaindulás Budapestre 17 óra körül.

Részvételi díj: 15.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 10.000,- Ft/fő

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

BBP + stornó biztosítás: 570,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

undefined ikon
FEJÉR MEGYEI TITKOK
Gánt-Bodajk-Mór-Fehérvárcsurgó 1FEJÉR MEGYEI TITKOK
Gánt-Bodajk-Mór-Fehérvárcsurgó 2FEJÉR MEGYEI TITKOK
Gánt-Bodajk-Mór-Fehérvárcsurgó 3
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az elfogadom gombra kattintva elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.