Utazás kép fő

NYÉKI-HEGYI LEVENDULÁS

KAKASD-SZÁSZVÁRI KASTÉLY-GRÁBÓC-SZÁLKAI-TÓ

Időpont: 2024. június 16.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 7.45 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 8.00 órakor

Program

A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európába a Rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt. Többféleképpen használták: testre kenve, fürdővizet illatosítottak vele, szappant készítettek belőle, de akár száraz virágát a földre szórva is illatosítottak vele. A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket.

Először Kakasdra érkezünk. Kakasdon a faluházat látogatjuk meg. A faluházat 1986-ban Makovecz Imre tervezte. A Faluház impozáns épülettömbje a községen átutazókat első látásra megragadja. A két torony a községben élő két nép (sváb, székely) együttélésének, összefonódásának a jelképe.

Innen utunk a Szászvári várkastélyba vezet. A Szászvári várkastély kellemes időtöltést kínál, mivel a tárlatvezetés során megismerhetjük  a vár, a falu történetét, ízelítőt kaphatunk a középkor uradalmának mindennapi életéből, a   helytörténeti és reneszánsz kori kiállítás gyönyörűen bemutatja  a középkor virágkorát.


Utunkat folytatva a Szekszárdi-dombság egyik pici zsákfalujába, Grábócra látogatunk, amely nem mindennapi kincset tartogat számunkra. Hazánk egyetlen aktív szerb ortodox kolostorát és a mellette álló, pompás ikonosztázáról is ismert, szépen felújított templomot. Az utóbbit belülről is megcsodálhatjuk, a kútházzal fedett hűs forrásvízzel felfrissülve nézhetjük meg még a nevezetes szerb ortodox templomok makettgyűjteményét.

A Tolna megyei székhely és Bonyhád között található Szálka az ország egy gyönyörű kis tavával. A Szálkai-tó, amely horgászok, túrázók és strandolni vágyók körében egyaránt kedvelt hely. A Szálkai-tó mellett egy fotózásra és egy kis sétára állunk meg.

Majd estebédre megérkezünk a Nyéki-hegyi Levendulás és  Kézműves Teraszra. Nyéki-hegy a Dunántúli Dombság lankáin terül el, Tolna megyében. Itt már hagyjuk magunkat elvarázsolni a levendula illatától, hangulatától, látványától. Egy hangulatosan kialakított levendulás teraszán lehetőségünk lesz, nem csak levendulát szedni, hanem házi szörpöket, mint a meggy-, uborka- és az elmaradhatatlan levendula szörpöt megkóstolni. A bátrabbak chiliből készült termékek kóstolását is kipróbálhatják. A nap fénypontja  a házigazdánk által készített pörkölt, galuska és házi savanyúság elfogyasztása lesz. A kóstolók és az étkezés ára 3.000,- Ft/fő, amit jelentkezéskor, kérünk befizetni. Itt vásárlásra is lehetőségünk lesz, megvásárolhatjuk a levendulából készült párlatvizet, levendula olajat és levendulát is vihetünk haza. De a csípős chiliből készült finomságok vagy a házi szörpök is hazavihetők.  Belépők: kb. 2500,-Ft. Várható hazaérkezés 21 óra körül.

 

Részvételi díj: 23.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 15.990,- Ft/fő

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

undefined ikon
Megtelt
NYÉKI-HEGYI LEVENDULÁS
KAKASD-SZÁSZVÁRI KASTÉLY-GRÁBÓC-SZÁLKAI-TÓ  1NYÉKI-HEGYI LEVENDULÁS
KAKASD-SZÁSZVÁRI KASTÉLY-GRÁBÓC-SZÁLKAI-TÓ  2NYÉKI-HEGYI LEVENDULÁS
KAKASD-SZÁSZVÁRI KASTÉLY-GRÁBÓC-SZÁLKAI-TÓ  3NYÉKI-HEGYI LEVENDULÁS
KAKASD-SZÁSZVÁRI KASTÉLY-GRÁBÓC-SZÁLKAI-TÓ  4NYÉKI-HEGYI LEVENDULÁS
KAKASD-SZÁSZVÁRI KASTÉLY-GRÁBÓC-SZÁLKAI-TÓ  5NYÉKI-HEGYI LEVENDULÁS
KAKASD-SZÁSZVÁRI KASTÉLY-GRÁBÓC-SZÁLKAI-TÓ  6NYÉKI-HEGYI LEVENDULÁS
KAKASD-SZÁSZVÁRI KASTÉLY-GRÁBÓC-SZÁLKAI-TÓ  7NYÉKI-HEGYI LEVENDULÁS
KAKASD-SZÁSZVÁRI KASTÉLY-GRÁBÓC-SZÁLKAI-TÓ  8NYÉKI-HEGYI LEVENDULÁS
KAKASD-SZÁSZVÁRI KASTÉLY-GRÁBÓC-SZÁLKAI-TÓ  9NYÉKI-HEGYI LEVENDULÁS
KAKASD-SZÁSZVÁRI KASTÉLY-GRÁBÓC-SZÁLKAI-TÓ  10
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az elfogadom gombra kattintva elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.