Utazás kép fő

Törökország csodái

Időpont: 2024.09.27 - 10.05. 9 nap / 8 éj

Elhelyezés: Kétágyas (franciaágyas) szoba

Ellátás: Program szerint

Utazás: Autóbusszal

Részvételi díj. 249.000,- Ft/fő

Programleírás

1. NAP PROGRAMJA – MAGYARORSZÁG, SZÓFIA
Indulás Budapestről reggel 6:00 órakor. Folyamatos utazás rövid pihenőkkel Szerbián keresztül Bulgáriába. Érkezés Szófiába a kora esti órákban. Szálláshely elfoglalása, majd vacsora következik. Szállás Szófiában (1éj).

2. NAP PROGRAMJA – SZÓFIA, CANAKKALE
Reggeli a szállodában, majd folytatjuk utunkat Törökország felé.  Érkezés az Európát Ázsiával összekötő szoros kijáratánál fekvő Canakkale- ba a délutáni órákban. Szállás és vacsora Canakkale-ban (1éj).

3. NAP PROGRAMJA – CANAKKALE, PERGAMON, TRÓJA, KUSADASI
Reggeli a szállodában, majd egyre beljebb haladunk Törökország Kis-Ázsiai részén. Első állomásként ellátogatunk Trójába, melyet Homérosz eposza tett híressé. Az Iliász szerint itt zajlott a legendás trójai háború. Következő állomásunk Pergamon lesz. Pergamon akropolisza volt a hellenisztikus Attalid-dinasztia fővárosa, a tanulás fő központja az ókorban. A város túlélte a perzsa uralmat és Nagy Sándor hódítását. Történelmének legszebb szakasza az volt, amikor csaknem 150 éven keresztül lehetett a Pergamoni Királyság fővárosa i.e. III. és II. század között. Ebben az időben a kor legnagyobb könyvtárát építették fel itt, és a város a gyógyászati központok egyike volt. A gazdag programot követően érkezünk meg az Égei-tenger partján fekvő üdülővárosba, Kusadasi- ba. Utazás a szállodába, a szobák elfoglalása, majd vacsora következik. Szállás és vacsora Kusadasi-ban (1 éj).

4. NAP PROGRAMJA – KUSADASI, EPHESZOSZ, SZŰZ MÁRIA HÁZA, PAMUKKALE
Reggeli a szállodában, majd elindulunk Pamukkale felé. Az oda vezető út is páratlan látnivalókat kínál. Útközben megállunk Epheszoszban. Epheszosz hírnevét annak köszönheti, hogy itt található az Artemisz-templom, amely az ókori világ hét csodájának egyike volt. Epheszosz romvárosa ma Törökország legfontosabb archeológiai helyszíneinek egyike. Délután lehetőségünk lesz megtekinteni a Selcuk közelében fekvő Szűz Mária házát is. Szűz Mária életének utolsó éveit ebben a házban töltötte. A természeti értékeiről híres Pamukkale- ba délután érkezünk. Pamukkale az UNESCO világörökség része, ismertté ásványi anyagban gazdag termálvizei tették, amelyek fehér mészkő teraszokon folynak le. Hierapolis városa egyike volt a Római Birodalom híres fürdővárosainak, melynek neve “szent város” –t jelent, mert úgy tartották, hogy Apolló isten alapította. Ezt követően utazás a szállodába és a szobák elfoglalása következik. Vacsora a szállodában. Szállás és vacsora Pamukkale-ben (1 éj).

5. NAP PROGRAMJA – PAMUKKALE, BURSA, IZNIK, ISZTAMBUL
Reggeli a szállodában, majd elindulunk Isztambul felé. Útközben pihenőt tartunk Bursában. A város a korai Oszmán Birodalom-beli mecseteiről és történelmi nevezetességeiről híres. A várost "Yeşil Bursa"-nak (Zöld Bursa) nevezik, mert számos parkja, fája van, nem is beszélve a háttérben húzódó drámai hegyről. Felkeressük a XIV. századi Ulu Dzsámit (Nagy Mecset), amely szeldzsuk stílusú boltívekkel és 20 kupolával rendelkezik. Ezt követően folytatjuk városnézésünket a Selyem Bazárral, amelyet Abdul Ula Bin Pulat Sah épített II. Bajazid szultán megbízásából 1491-ben, aki jelentős szerepet játszott abban, hogy Bursa textilközponttá válhasson. A Fedett Piac megtekintése, majd egy vásárlási szünet után Iznikbe utazunk. Iznik egy középkori “múzeumváros”, amely fontos helyet foglal el a kereszténység történetében (Niceai-zsinat). Az Izniki-tó körül tett kirándulásunk után városi sétára indulunk, melynek során megtekintésre kerül az ősi városfal (Lefke Gate), az Hagia Sophia Múzeum, a Zöld mecset, az Iznik Múzeum (Nilüfer Hatun Imaret), a Sheikh Kudbeddin-mecset és ismerkedünk a világhírű izniki csempeművészetel. Rövid szabadidő után a közeli római kori romok és az Ókori Színház megtekintésével folytatjuk a programot. A Szulejmán pasa Madrasa, majd csempeműhelyek meglátogatása és egy vásárlási szünet után Isztambulba utazunk, ahol a szállás elfoglalása következik. A vacsora szabad program keretében fogyasztható el a környékbeli éttermekben. Szállás Isztambul-ban (3 éj). 

6. NAP PROGRAMJA – HIPPODROM, ELSÜLLYEDT PALOTA, TOPKAPI PALOTA, HAGIA SOPHIA, NAGY BAZÁR
Reggeli a szállodában, majd városnézésre indulunk. A szállodától elsétálunk a Sultanahmet-tér irányába. A nagyjából 20 perces séta alkalmával máris elvegyülhetünk az óváros mindennapi forgatagában. Ízelítőt kaphatunk abból a nyüzsgésből, milliőből, amely Isztambult a világ egyik legizgalmasabb városává tette. Röpke bepillantást nyerhetünk a Nagy Bazár árusaihoz, s ha nem csak a portékákat mustráljuk, hanem olykor-olykor a fejünk fölé is tekintünk, akkor számtalan helyen az újrafestett, felújított mennyezet mintázatát is megcsodálhatjuk, ami még elegánsabbá teszi Isztambul leghíresebb piacát. Hamarosan meg is érkezünk a Hippodróm térre, ahol római időkben a lovasszekér versenyeket rendezték. 330-ban Konstantinápolyban ünnepélyes keretek között avatták fel a várost a Római Birodalom új fővárosává. A szertartások előkészítéseként Konstantin császár egy sor monumentális épületet rendelt, köztük egy császári palotát, amely egy hippodrómhoz kapcsolódik. Ez a hippodróm központi szerepet játszott a rendezvényeken, jelezve jelentőségét az új főváros számára. Valójában a konstantinápolyi hippodrom majdnem 900 évig a város politikai és társadalmi életének középpontjában állt. Arénája az elpusztulás után is a város, a mai Isztambul főterének számít. Nagy része évszázadokkal ezelőtt eltűnt, maradványai, köztük csodálatos egyiptomi obeliszkje ma is láthatóak. Ezt követően szabadidő, vagy fakultatív program keretében lehetőségünk lesz ellátogatni az Elsüllyedt Palotához, amely egykoron víztározóként/ ciszternaként működött. A nagyjából egy órás föld alatti programot követően elindulunk a Topkapi Palotába, amely a szultánok fényűző rezidenciájaként szolgált négy évszázadon keresztül; maga az épület, valamint lenyűgöző belső terei, nem is beszélve a berendezésről, egytől egyig tanúsítják az Oszmán Birodalom erejét és hatalmasságát. A palotában tett látogatás visszarepít bennünket az Oszmán Birodalom korszakába, ahol betekintést nyerhetünk a mindenkori szultán lakhelyére. Ezt követően meglátogatjuk az “Isteni Bölcsesség” Templomát, azaz az Hagia Sophia- t, amely a bizánci építészet egyik legfontosabb emléke, s Isztambul legősibb vallási épülete. Sötét türkizzöld szőnyeg, aranysárga színű csillár, s a kupola ablakain beszűrődő fények meseszerű hangulatot árasztanak, melytől a kívülről kissé kopottas épület belseje páratlanná válik. Innen folytatjuk kirándulásunkat a Nagy Bazár felé, amely nemcsak kulturális látnivalóként kihagyhatatlan nevezetessége Isztambulnak, hanem tökéletes helyszíne is, hogy belekóstoljunk Isztambul igazi bazári hangulatába. Itt szabad programot biztosítunk az önálló felfedezésekhez. A mozgalmas napot követően villamossal térünk vissza szálláshelyünkre. A vacsora szabad program keretében fogyasztható el a környékbeli éttermekben.

Fakultatív program tartalma: Topkapi Palota, Ciszterna Bazilika, Hagia Sophia meglátogatása: a helyszínen fizetendő. A fakultatív program ára 110 euró/ fő.

7. NAP PROGRAMJA: SZULEJMÁN-MECSET, BOSZPORUSZ, BEYLERBEY PALOTA, CAMLICA DZSÁMI, BALAT-NEGYED, TAKSIM-TÉR, ISTIKLAL SÉTÁLÓUTCA, GALATA-TORONY
Reggeli a szállodában, majd szabadidőt biztosítunk, vagy fakultatív programlehetőséget ajánlunk. A fakultatív programot választókkal útra kelünk, utunk a zegzugos isztambuli utcákon vezet keresztül a város egyik legnagyobb mecsetéhez, a Szulejmán-mecsethez. A Szulejmán-mecset a legendás építész, Mimar Sinan keze munkáját dicséri, akinek az egyik legnagyobb remekműveként tartják számon. Nemcsak lélegzetelállító mérete miatt (a központi kupola 47 m magas), hanem elegánsan díszített, letisztult belső tere is csodaszép. Ezt követően hajóra szállunk az Aranyszarv-öbölben, és irány a Boszporusz csatornája. Az ázsiai oldalon köt ki hajónk, ahol utunk a szultánok nyári rezidenciájába, a Beylerbey-palotába vezet. A neobarokk stílusú épület 24 szobát, 6 előcsarnokot és egy török fürdőt is magában rejt. A palotában tett látogatást követően busszal megyünk el a Camlica-dzsámihoz. Törökország legnagyobb és legimpozánsabb dzsámija 2019-re készült el teljesen. Az Isztambul új jelképének számító dzsámi oszmán és szeldzsuk építészeti stílusjegyeket hordoz magán, belső tereit pedig különböző igények szerint alakították ki. Nemcsak kizárólag istentiszteletnek és imádságnak ad otthont, hanem művészeti galériának, könyvtárnak, konferenciateremnek, művészeti stúdiónak is. Mindezeken felül az Iszlám Civilizáció Múzeuma, amely a török iszlám kultúra műtárgyait mutatja be. A dzsámiban tett látogatást követően visszamegyünk busszal Isztambul európai oldalára, ahol a Balat-negyed színesíti mai napi programunkat. A negyed végig húzódik a Boszporusz mentén, s a környék rejti a város legrégebbi épületeit. A hatalmas oszmán kúriáktól a színes faházakig mindent megtalálni itt, a szemet gyönyörködtető épületek picit vissza is repítenek minket az időben. A negyedben található ortodox templomok közül megtekintésre kerül a Sárkányölő Szent György-templom (törökül Aya Yorgi). A csodaszép épület a XVII. század óta székhelye a keleti ortodox egyháznak. A tartalmas napot követően délután öt óra körül érkezünk vissza a szállodába. A vacsora szabad program keretében fogyasztható el a szálloda környéki éttermekben, vagy akinek van kedve velünk tarthat egy esti sétára, amely Isztambul szívébe vezet. Este hét óra magasságában ugyanis útra kelünk s elmegyük a Galata-toronyhoz. Elsétálunk a Taksim-térre, valamint Isztambul híres sétálóutcájához, az Istiklal-hoz, amely a Taksim tértől szinte egészen a Galata-toronyig tart.

Fakultatív program tartalma: egész napos városnézés a következő nevezetességekkel: Szulejmán-Mecset, hajókázás a Boszporuszon, Beylerbey Palota, Camlica-dzsámi, Balat-negyed: a helyszínen fizetendő. A fakultatív progam ára 75 euró/ fő.

8. NAP PROGRAMJA – ISZTAMBUL, RODOSTÓ, NIS
Reggelit követően búcsút veszünk Isztambultól, s elindulunk Rodostó irányába. Itt élt utolsó éveiben II. Rákóczi Ferenc társaival (Bercsényi Miklós, Eszterházy Antal, Csáky Mihály és Mikes Kelemen) 1718. április 08. és 1735 között, haláláig. A Rákóczi Múzeumban tett látogatást követően indulunk vissza Magyarország felé. Utolsó állomásunk Törökország legnyugatabbra fekvő városa, Edirne. Felkeressük Edirne legfontosabb látnivalóját, a Szelim-mecsetet, melyet I. (Nagy) Szulejmán szultán fia építtetett s az ország legmagasabb minaretjeivel rendelkezik. Edirnét elhagyva elbúcsúzunk Törökországtól is. Szállás Szerbiában, Nis környékén. A szálláshely elfoglalása után vacsora a szállodában.

9. NAP PROGRAMJA – HAZAUTAZÁS
Reggeli a szállodában, majd elindulunk Magyarország felé. Folyamatos utazás rövid pihenőkkel. Érkezés Budapestre az esti órákban.

Ár tartalmazza

1. Az utazás teljes költségét, azaz:
• utazást légkondicionált, modern autóbusszal a Budapest - Kecskemét - Szeged - Szerbia - Bulgária - Törkország - Bulgária - Szerbia - Szeged - Kecskemét - Budapest útvonalon

• felmerülő útdíjakat

• 1 db kézipoggyász + 1 db bőrönd/ fő

2. Elhelyezést és az alábbi étkezéseket:
• szállást 4 csillagos szállodákban
• a szállodában minden reggel svédasztalos reggelit
• vacsora: 1-4. nap és 8. nap

3. Egyéb:
• Isztambul kártya a városon belüli közlekedéshez
• magyarul beszélő csoportkísérő végig a programok alatt
• audio-guide használatának lehetősége
• idegenforgalmi adó
• helyi idegenvezető

Ár nem tartalmazza

1. Útlemondási (sztornó) biztosítás (Irodánknál köthető)
2. Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás (Irodánknál köthető)
3. Fakultatív program költsége
4. Helyszínen fizetendő belépőjegyek költsége, melynek összege 120 euró/ fő.
5. Személyes kiadások

Partner irodánk: Mettravel

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

undefined ikon
TÖRÖKORSZÁG CSODÁI 1TÖRÖKORSZÁG CSODÁI 2TÖRÖKORSZÁG CSODÁI 3TÖRÖKORSZÁG CSODÁI 4TÖRÖKORSZÁG CSODÁI 5TÖRÖKORSZÁG CSODÁI 6TÖRÖKORSZÁG CSODÁI 7TÖRÖKORSZÁG CSODÁI 8TÖRÖKORSZÁG CSODÁI 9
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az elfogadom gombra kattintva elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.