Utazás kép fő

KÁLI MEDENCE

Monoszló-Köveskál-Szentbékkálla-Salföld-Kővágóörs

Időpont: 2022. május 22.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.00 órától a Népliget Hell Miksa sétány (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 6.30 órakor

Program

A Balaton-felvidék felszíne rendkívül változatos. A hegyek lábához karsztos mezők, dombok simulnak, területét sajátos hangulatú medencék tagolják. Ezek egyike a Káli medence, melyet Hamvas Béla a világ egyik legszebb tájának nevezett. A geológiai múlt számos emlékében gyönyörködhet itt az idelátogató. Vadregényes kőoromzatait tárja elénk a kapolcsi „Királykő” és a titokzatos Fekete-hegy. A medence keleti kapujában lenyűgöző látványt nyújt a „hegyestű” 15-20 m magas sziklaoszlopaival. Az itt létesített Geológiai Szabadtéri Bemutatóhelyen kiegészíthetjük földtani ismereteinket. A medence „kőtengerei” egyedülálló látnivalók. A Káli-medence egyedülállóan változatos felszínében több kilátópontról is érdemes gyönyörködni.

Program

Káli-medencei barangolásunkat a 160 fős Monoszlón kezdjük. A falu legszebb és legismertebb műemléke Árpád-kori temploma. Itt temették el Monoszlói Ladomér érseket, aki Kun László király támogatója volt. A templom legszebb része az 1978-ban feltárt és helyreállított gótikus kapuzata, béllettekkel, kőből faragott életfával. Monoszló határában látható a Balaton-felvidék egyik leglátványosabb természeti különlegessége, a Hegyestű.

A négy és félszáz lakosú Köveskál ősi település. Különleges látnivalója az úgynevezett Városkút.

Szentbékkállán láthatjuk a vidékre jellemző kőtengerek legszebb példáját, melyet kellemes sétával járunk be.

Salföldön a Természetvédelmi Majorban őshonos magyar háziállatokat (rackajuh, bivaly, szürke marha) ismerhetünk meg. A település híres látnivalója az egykori pálos kolostor romja. A kolostort először 1263-ban említi oklevél. Mivel háborúk nem érintették a területet, a kolostor meglehetősen épen őrzi egykori formáját, ezért ma is meg lehet csodálni a közeli erdő mélyén. Ide lehetőség lesz lovas kocsival tenni egy kirándulást.

Kővágóörs legnevesebb műemléke az evangélikus templom, valamint a Kerkápoly-ház, melyben az 1995-ben megnyílt tájház fogadja látogatóit. Visszaérkezés 21 óra körül.

Belépő: kb. 4.500,- Ft/fő.

Részvételi díj: 12.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 9.690,- Ft/fő

Fix ülőhely: 1.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

hu ikon
KÁLI MEDENCE - 
Monoszló-Köveskál-Szentbékkálla-Salföld-Kővágóörs 1KÁLI MEDENCE - 
Monoszló-Köveskál-Szentbékkálla-Salföld-Kővágóörs 2KÁLI MEDENCE - 
Monoszló-Köveskál-Szentbékkálla-Salföld-Kővágóörs 3
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Sajnos az utazásra már nem lehet jegyet foglalni!

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.