Utazás kép fő

BUSÓJÁRÁS MOHÁCSON

Időpont: 2023. február 19.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.45 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 7.00 órakor

Hazánk legrégebbi és legismertebb télűző farsangi karneválján a telet több száz maskarás és busó búcsúztatja majd Mohácson. A színes programkínálat közül a legnépszerűbb a farsangi felvonulás, a a különféle busó bemutatók, a látványfőzés és a különféle néptánccsoportok bemutatkozása.

A teljes program a mohácsi ízeket és hagyományokat hivatott bemutatni, melyet számtalan vendégelőadó programja színesít. Ételkóstolók, busóálarc faragás, műhelylátogatások, busófelvonulás és máglyagyújtás teszi színesebbé a többnapos rendezvénysorozatot.

Program

 Elutazás reggel 7.00 órakor a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szembe, Planetárium mellett). Először Sátorhelyen a Mohácsi Történelmi Emlékhelyet keressük fel. 1526-ban itt vívott sorsdöntő csatát a II. Lajos vezette magyar sereg Szulejmán szultán török hadával. Mindössze másfél óra leforgása alatt tizennyolcezer katonánk esett el, a középkori Magyarország elveszítette királyát és hullott részekre. 1976-ban, a csata 450. évfordulóján átadott emlékhelyet tekinthetjük meg. Belépő: kb. 2.000,- Ft/fő

Ezt követően visszaszállunk a buszra, és továbbutazunk Mohács belvárosába, ahol szabad program, részvétel a fesztiválon és a forgatagban. Az egész napos rendezvény ideje alatt több helyen van étkezési lehetőség, hatalmas serpenyőkben illatoznak a sültek, az egytálételek. A színes programkínálat közül a legnépszerűbb a farsangi felvonulás, a különféle busó bemutatók, a látványfőzés és a különféle néptánccsoportok bemutatkozása. Vasárnap a Széchenyi tér közepén felállított hatalmas máglya meggyújtásával zárul a rendezvény, melyet a busók a közönség bevonásával táncolnak körbe. Fakultatív program lehetőség: Busó udvar, Kanizsai Dorottya Múzeum.

Lássunk egy kis történeti áttekintést a busójárásról:

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsang időszakának fontos eseményei a jelmezes, álarcos alakoskodások. A magyarországi farsangi szokások közül az egyik legismertebb, illetve legnépszerűbb a mohácsi horvátok (sokácok) busójárása. A 18-19. században még tiltott szokásokat a 20. század elején mesterségesen élesztették újjá.

A busó öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra női bütykös harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marha-kolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplő vagy a soktollú, fából összeállított buzogány volt. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.

Hazautazás tűzgyújtás után (kb. 18.30-kor), (szombati napon nincs tűzgyújtás, itt kicsit korábban indulunk majd haza) visszaérkezés Budapestre 21 óra körül.

Részvételi díj: 14.990,- Ft/fő 

Akciós ár: 9.990,- Ft/fő

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

A program változtatásának jogát fenntartjuk!!!

hu ikon
Megtelt
BUSÓJÁRÁS MOHÁCSON 1BUSÓJÁRÁS MOHÁCSON 2BUSÓJÁRÁS MOHÁCSON 3BUSÓJÁRÁS MOHÁCSON 4BUSÓJÁRÁS MOHÁCSON 5BUSÓJÁRÁS MOHÁCSON 6BUSÓJÁRÁS MOHÁCSON 7BUSÓJÁRÁS MOHÁCSON 8BUSÓJÁRÁS MOHÁCSON 9BUSÓJÁRÁS MOHÁCSON 10BUSÓJÁRÁS MOHÁCSON 11
Megosztás
Tweet

Jegyfoglalás

Sajnos az utazásra minden hely elfogyott!

🍪 Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. A weblap további böngészésével elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.